Helppo ruisleipä hapanjuuresta

(0)
Arvostele resepti Kiitos arvostelustasi!
    (Kerta kokeilu riitti.)
    (Ihan ok.)
    (Tämä oli hyvä.)
    (Loistava!)
    (Aivan ihana! )

Kotitekoinen hapanjuuriruisleipä on niin herkullista! Tässä helppo resepti hurmaavaan ruisleipään, jossa on käytetty hapanjuurta ja runsaasti siemeniä.

1 kappale

Vaikeustaso 2 35 minuuttia

Ainekset:

Ainekset:

reseptiin Helppo ruisleipä hapanjuuresta

Siementen liottaminen:

150 g auringonkukansiemeniä
75 g kurpitsansiemeniä
3 rkl chiansiemeniä
2 rkl seesaminsiemeniä
2 dl kiehuvaa vettä

Siementen keittäminen:

100 g ruisrouhetta
2 dl kahvia
2 rkl tummaa siirappia

Ruisleipätaikina:

650 g ruisjauhoja
200 g vehnäjauhoja
1 ps Dr. Oetker Kuivattu hapanjuuri ja hiiva -seosta
1,5 rkl suolaa
6 dl haaleaa vettä
1 rkl sitruunamehua
voita vuoan voiteluun
2 rkl seesaminsiemeniä vuokaan

Koristelu:

2 rkl ruisjauhoja
2 rkl kylmää vettä
1 rkl auringonkukansiemeniä
1 rkl kurpitsansiemeniä
1 rkl chiansiemeniä
1 rkl seesaminsiemeniä

Valmistus

Valmistus:

1

Siementen liottaminen

Huuhtele siemenet kiehuvalla vedellä. Anna liota 30 minuuttia.

2

Siementen keittäminen

Kuumenna ruisrouhe ja kahvi kiehuvaksi. Anna kiehua sekoitellen 10-15 minuuttia, kunnes ruisrouhe on imenyt kaiken kahvin. Sekoita joukkoon siirappi.

3

Ruisleipätaikina

Sekoita suuressa kulhossa ruisjauhot, vehnäjauhot, hapanjuuripussin sisältö ja suola. Lisää siemenet sekä vesi ja sitruunamehu. Sekoita taikina hyvin kattilassa, kunnes se on täysin sekoittunut.

Voitele leipävuoka (11 x 30 cm) voilla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Siirrä taikina vuokaan ja tasoita se veteen kastetulla taikinanuolijalla. Painele taikina hyvin, ettei siihen jää ilma-aukkoja.

4

Koristelu

Sekoita ruisjauhot ja vesi keskenään niin, ettei seokseen muodostu paakkuja. Levitä massa taikinanuolijalla leivän päälle. Sekoita kaikki siemenet keskenään. Ripottele tasaisesti leivän päälle ja paina tiukasti.

Peitä ruisleipä leikatulla pakastepussilla. Kiinnitä se vuoan ympärille kuminauhalla ja anna leivän kohota keittiön pöydällä n. 1 tunti ja 15 minuuttia. Kun pinnassa on 8-10 reikää, leipä on valmis paistettavaksi.

5

Paistaminen

Laita uuni päälle 210°C asteeseen kohotusajan viimeisellä neljänneksellä. Aseta uunin pohjalle pieni uuninkestävä vuoka ja uuniritilä alimpaan uraan.

Siirrä ruisleipä uunin alaosassa olevalle ritilälle ja kaada ½ dl kylmää vettä uunin pohjalla olevaan uunivuokaan. Sulje uunin luukku ja laske lämpö 180 ºC asteeseen.

Ruisleipää tulee paistaa n. 1 tunti ja 20 minuuttia. Kun ruisleipä on paistunut ensimmäiset 10 minuuttia, avaa luukku hetkeksi, jotta höyry pääsee ulos. Jatka sitten paistamista.

Tarkista tarvittaessa leivän sisälämpötila tunnin paistoajan jälkeen. Kun ruisleipä paistetaan läpi, sisälämpötila on 97-98 °C.

Ota ruisleipä uunista ja peitä se kuivalla keittiöpyyhkeellä. 5 minuutin jäähdytyksen jälkeen ruisleipä käännetään pois vuoasta ja kääritään hieman kosteaan keittiöpyyhkeeseen.

Anna ruisleivän jäähtyä kokonaan, mieluiten seuraavaan päivään ennen leikkaamista.

Leivonta-aika: noin 80 minuuttia

Vinkki!

Jos ruisrouheen keittämiseen käytetään vettä kahvin sijaan, lisää joukkoon 1 ruokalusikallinen sitruunamehua.

Jos käytetään pienempiä vuokia, paistoaikaa on muutettava. Leivän keskeltä mitattu sisälämpötila on 97-98 °C, kun ruisleipä paistetaan läpi.

Vinkkejä virheiden korjaamiseen

Jos leipä painuu keskeltä paistamisen aikana, on se kohonnut liikaa. Lyhennä seuraavalla kerralla kohottamisaikaa 10 minuutilla.

Jos kuori halkeilee leivän sivusta paistamisen aikana, leipä on kohonnut liian vähän. Anna kohota pidempään ensi kerralla.

Reseptin ravintosisältö Helppo ruisleipä hapanjuuresta

Per Annos / Kappale Per 100 g / ml
Energia 19711 kJ
4708 kcal
829 kJ
198 kcal
Rasva 171.57 g 7.20 g
Hiilihydraatit 562.51 g 23.62 g
Proteiini 161.37 g 6.77 g
Suostumus seurantaan

Olisimme iloisia, jos antaisit meille ja kumppaneillemme luvan käyttää evästeitä ja vastaavia teknologioita, jotta voisimme ymmärtää tapaasi käyttää verkkosivustoamme. Näin saisimme paremman käsityksen toiminnastasi käyttäjänä ja voisimme mukauttaa verkkosivustoamme sen pohjalta. Lisäksi me ja kumppanimme haluaisimme käyttää näitä tietoja personoidun palvelun tarjoamiseksi kumppaneidemme alustoilla. Jos annat suostumuksesi tähän, valitse ”Salli”. Lisätietoja löytyy tietosuojakäytännöstämme. Voit muuttaa mieltäsi milloin tahansa.

Välttämättömät toiminnot

Tarvitsemme näitä evästeitä ja vastaavia teknologioita mahdollistaaksemme verkkosivustomme perustoiminnot. Sellaisiin kuuluu esimerkiksi näiden asetusten tallentaminen. Tämä on ehdottoman välttämätöntä, joten näiden evästeiden ja vastaavien teknologioiden käyttöä ei voi kieltää.

Aina käytössä
Analytiikka ja personointi

Lisäksi haluaisimme oppia lisää siitä, miten käytät sivustoamme, jotta voisimme optimoida sitä sinulle ja muille käyttäjille. Tähän tarkoitukseen käytämme evästeitä ja vastaavia teknologioita, jotka kartoittavat käyttäjien toimintaa ja siten auttavat meitä parantamaan sinulle tarjoamaamme palvelua.

Joo

ei

(Uudelleen)markkinointi ja tietojen jakaminen kolmansille osapuolille

Varmistaaksemme, että voimme mukauttaa markkinointikampanjoitamme sinun tarpeisiisi, keräämme tietoa siitä, miten saavut sivustollemme ja miten toimit mainostemme kohdalla. Tämä auttaa meitä parantamaan sekä mainoksiamme että sisältöjämme sinua varten. Markkinointikumppanimme käyttävät näitä tietoja myös omiin tarkoituksiinsa, esimerkiksi personoidakseen tiliäsi tai profiiliasi omalla alustallaan.

Joo

ei