Pääsiäisen sammalkakku

(0)
Arvostele resepti Kiitos arvostelustasi!
    (Kerta kokeilu riitti.)
    (Ihan ok.)
    (Tämä oli hyvä.)
    (Loistava!)
    (Aivan ihana! )

Syötävällä sammaleella koristeltu kakku täytetään herkullisella sitruunavoikreemillä. Koristele pääsiäiskakku kaivavalla pupulla tai suklaamunapesällä!

10 palaa

Vaikeustaso 3 110 minuuttia

Ainekset:

Ainekset:

reseptiin Pääsiäisen sammalkakku

Kakkupohja:

2 kpl luomusitruuna (kuori ja mehu)
300 g pehmeää voita
1 tl sitruunahappoa
5 kpl kananmunaa (M-koko)
300 g sokeria
1,5 tl Dr. Oetker Vaniljasokeria
60 g öljyä
350 g vehnäjauhoja
5 tl Dr. Oetker Leivinjauhetta
1 hyppysellinen suolaa

Sitruunavoikreemi:

200 g sokeria
4 kpl kananmunan valkuaista (M-koko)
1 hyppysellinen suolaa
350 g pehmeää voita
1 kpl Dr. Oetker Gourmet Vaniljatankoa
1 kpl luomusitruuna
1 tl sitruunahappoa
175 g lemon curdia

Siirappi (kakun kostutukseen):

1 dl vettä
100 g sokeria
0,5 tl sitruunahappoa
1 hyppysellinen suolaa

Sammal:

4 kpl kananmunaa (M-koko)
52 g tomusokeria
120 g hunajaa
100 g vehnäjauhoja
4 tl Dr. Oetker Leivinjauhetta
2 tl kaakaojauhetta
tuubi Dr. Oetker Vihreää geeliväriä

Suklaapesä munilla:

80 g Dr. Oetker Tummaa Leivontasuklaata
30 g lasinuudeleita (esim. vermicelli)
värikkäitä suklaamunia

Kaivava pupu:

1 kakkupohjaa (aiemmin valmistamasi kakkupohja)
50 g valkosuklaata
1 rkl sitruunavoikreemiä
90 g Dr. Oetker Mantelimassaa
2 rkl tomusokeria
Dr. Oetker Pinkkiä geeliväriä

Valmistus

Valmistus:

1

Kakkupohja

Esilämmitä uuni 175 °C asteeseen. Vuoraa kakkuvuoat leivinpaperilla.  Pese sitruunat kuumalla vedellä, kuivaa ja raasta kuori hienoksi. Purista sitruunoista mehu.

Sekoita kulhossa huoneenlämpöinen voi, sokeri ja vaniljasokeri ja vatkaa sähkövatkaimella, kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää kananmunat joukkoon yksitellen, vatkaa hyvin jokaisen kananmunan lisäyksen jälkeen. Lisää sitruunahappo sekä sitruunan kuori ja mehu ja sekoita vielä noin 3 minuutin ajan.
Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola erillisessä kulhossa keskenään ja siivilöi ne sitten voiseokseen. Lisää öljy. Vatkaa taikinaa hetki, kunnes se on juuri ja juuri sekoittunut.

Jaa taikina kahteen leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan (Ø 20 cm).
Paista kakkuja uunin keskitasolla noin 35-40 minuuttia. Tarkista tikulla, ovatko pohjat kypsiä. Kakut ovat kypsiä, jos taikinaa ei tartu tikkuun. Ota kakut pois uunista ja vuoista, kaada ylösalaisin ja anna jäähtyä.

2

Sitruunavoikreemi

Valmista voikreemi. Sekoita vispilällä kananmunan valkuaiset, sokeri ja suola metalli- tai lasikulhossa. Sekoita välillä lämpimässä vesihauteessa, kunnes seos saavuttaa 65 °C lämpötilan ja sokeri on kokonaan liuennut.

Sekoita sähkövatkaimella kananmunan valkuaisia vielä noin 7 minuuttia, kunnes seoksesta tulee paksua ja kermamaista. Lisää vähitellen voita haaleanlämpöiseen vatkattuun valkuaiseen ja jatkaa vatkaamista, kunnes muodostuu sileä, tasainen kreemi.

Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa puoliksi ja kaavi sisus pois. Pese sitruunat kuumalla vedellä. Kuivaa ja raasta sitten kuori sekä purista mehu.

Sekoita vaniljan sisus, sitruunahappo, sitruunankuori ja –mehu voikreemiin sähkövatkainta apuna käyttäen. Laita sitten sivuun odottamaan.
 

Vinkki: Jos sinulla ei ole lämpömittaria, hiero hieman valkuaisseosta sormiesi välissä. Jos et tunne sokeria, seos on valmis käytettäväksi. 

3

Siirappi

Kiehauta vesi, sokeri, tyhjä vaniljatanko, sitruunahappo ja suola pienessä kattilassa, välillä sekoittaen. Jätä kiehumaan hiljalleen noin 3 minuutiksi.

4

Sammal

Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa kananmunan keltuainen hunajan kanssa vaaleaksi ja kermaiseksi sähkövatkaimella. Vatkaa kananmunan valkuaiset, suola ja tomusokeri toisessa kulhossa sähkövatkaimella, kunnes massa on paksua ja marenkimaista. Kääntele keltuainen vatkatun valkuaisen joukkoon. Siivilöi joukkoon myös jauhot ja leivinjauhe ja kääntele varovasti. Värjää seos vihreäksi geelivärillä. Lisää kaakaojauhetta ja sekoita vain osittain taikinaan niin, että saat väriin marmoriefektin.
 
Kaada seos mikroaaltouunin kestäviin astioihin ja kuumenna mikroaaltouunissa 800 W teholla noin 1 ½ minuuttia. Aseta sammal sivuun jäähtymään ja muotoutumaan.
 

Vinkki: Ylimääräisen keltuaisen voi säilöä pakkasessa jopa 3 viikon ajan ja käyttää muissa resepteissä. Jos mikroaaltouunissa on tehoasetuksena 1000 W, kypsennä sammalta vain minuutin ajan.

5

Kokoaminen

Tasoita jäähtyneiden kakkupohjien pinnat, jos tarpeen. Leikkaa kukin sokerikakku kahteen osaan horisontaalisesti, jotta saat yhteensä 4 paksua pohjaa. (Jos haluat tehdä koristeeksi sammalta kaivavan pupun, jätä yksi pohjista sivuun ja käytä vain 3 pohjaa kakkuun).

Aseta yksi pohjista tarjoiluastialle. Poista vaniljatanko siirapista. Jaa sekä sitruunatahna että siirappi 4 annokseksi. Jaa voikreemi 5 annokseksi, jätä yksi annos koristelua varten. Levitä vuorotellen pohjalle ¼ siirappia, sitten sitruunatahnaa ja viimeisenä levitä tasaisesti 1/5 voikreemiä. Laita päälle seuraava pohja. Toista samat vaiheet jäljellä oleville pohjille. Kun kakku on täytetty, laita kakku jääkaappiin jähmettymään noin 20 minuutiksi.

Levitä jäljelle jäänyt voikreemi kakun reunoille tasaisesti (jätä sivuun noin 50 g tätä voikreemiä, mikäli haluat tehdä kakkuun pupukoristeen) ja peitä sivut sammaleella.

Suklaapesä munilla

Ota suklaapesää varten lasi (Ø noin 6.5 cm). Käännä lasi ylösalaisin, peitä foliolla ja laita pakastimeen. Sulata 2/3 suklaasta kulhossa lämpimässä vesihauteessa. Sekoita joukkoon loput tummasta suklaasta, kunnes kaikki suklaa on sulanut.

Riko nuudelit noin 2 cm pitkiksi paloiksi ja sekoita suklaan joukkoon varovasti lastaa apuna käyttäen.

Aseta käsillä tai haarukan avulla lasinuudeleita lasin ympärille, niin että muodostuu pesä. Laita pakastimeen jähmettymään.
 
Kun suklaa on kovettunut, poista pesä varovasti foliolla peitetyn lasin ympäriltä. Aseta pesä sammalkakun päälle ja täytä vielä pääsiäismunilla.

Koloansa kaivava pupu

Pupulle korvat: Sulata 2/3 suklaasta kulhossa lämpimässä vesihauteessa. Sekoita joukkoon loput suklaat lastalla, kunnes suklaa on täysin sulanut.
Kaada suklaa pursotinpussiin ja pursota kaksi pupunkorvaa leivinpaperin päälle. Laita suklaa jähmettymään jääkaappiin tai pakastimeen.

Pupun vartalo, häntä ja tassut: Murskaa jäljelle jäänyt sitruunakakkupohja ja sekoita se jäljelle jääneen voikreemin (50g) kanssa. Mikäli seos jää kuivaksi, voit lisätä esimerkiksi hieman sitruunatahnaa. Peitä pyöreähkö kulho (Ø 10.5 cm; tilavuus 220 ml) alumiinifoliolla/muovikelmulla. Lisää kakkuseos, tasoita ja laita jääkaappiin jäähtymään vähintään 30 minuutiksi.

Sekoita mantelimassa ja tomusokeri keskenään. Ota 10 g mantelimassaa tehdäksesi hännän. Muotoile häntä ensin palloksi ja leikkaa sitten pintaa saksilla. Pyörittele tätä käsissä uudelleen, jotta saat palloon hieman epätasaisen pinnan, joka näyttää pupun hännältä.

Ota 20 g mantelimassaa, jaa se puoliksi ja muodosta tassut.

Värjää 5g mantelimassasta pienellä määrällä pinkkiä elintarvikeväriä. Muotoile 8:ksi pieneksi ja 2:ksi hieman suuremmaksi palloksi. Paina ne kevyesti litteiksi, niistä muodostuu pupun tassujen pohjat. Kiinnitä hieman suuremmat vaaleanpunaiset pallot tassujen keskelle vedellä. Aseta neljä pienempää palloa tassujen kärkiin.
 
Kauli loput mantelimassasta (55g) 2 mm paksuiseksi ympyräksi tomusokerilla ripotellun työtason päällä. Tämän tulisi riittää pupun vartalon päällystämiseen.

Poista kakku pyöreähköstä kulhosta ja poista folio/muovikelmu. Aseta kaulittu mantelimassa kakun päälle ja tasoita se. Leikkaa kakun reunoille jäävä ylimääräinen mantelimassa pois. Aseta pupu-mantelimassakakku sammalkakun päälle.

Kiinnitä häntä ja tassut mantelimassalla peitettyyn pupu-kakkuun pienellä määrällä vettä. Painele korvat varovasti kakun päälle.

Reseptin ravintosisältö Pääsiäisen sammalkakku

Per Annos / Kappale Per 100 g / ml
Energia 10547 kJ
2519 kcal
1604 kJ
383 kcal
Rasva 71.98 g 10.96 g
Hiilihydraatit 401.35 g 61.09 g
Proteiini 15.24 g 2.32 g
Suostumus seurantaan

Olisimme iloisia, jos antaisit meille ja kumppaneillemme luvan käyttää evästeitä ja vastaavia teknologioita, jotta voisimme ymmärtää tapaasi käyttää verkkosivustoamme. Näin saisimme paremman käsityksen toiminnastasi käyttäjänä ja voisimme mukauttaa verkkosivustoamme sen pohjalta. Lisäksi me ja kumppanimme haluaisimme käyttää näitä tietoja personoidun palvelun tarjoamiseksi kumppaneidemme alustoilla. Jos annat suostumuksesi tähän, valitse ”Salli”. Suostumuksesi sisältää myös mahdollisen tietojen siirron Yhdysvaltoihin GDPR:n artiklan 49 mukaisesti. Lisätietoja löytyy tietosuojakäytännöstämme. Sieltä löydät myös lisätietoja tiedonsiirrosta teknologiantarjoajille ja kumppaneille Yhdysvalloissa. Voit muuttaa mieltäsi milloin tahansa.

Välttämättömät toiminnot

Tarvitsemme näitä evästeitä ja vastaavia teknologioita mahdollistaaksemme verkkosivustomme perustoiminnot. Sellaisiin kuuluu esimerkiksi näiden asetusten tallentaminen. Tämä on ehdottoman välttämätöntä, joten näiden evästeiden ja vastaavien teknologioiden käyttöä ei voi kieltää.

Aina käytössä
Analytiikka ja personointi

Lisäksi haluaisimme oppia lisää siitä, miten käytät sivustoamme, jotta voisimme optimoida sitä sinulle ja muille käyttäjille. Tähän tarkoitukseen käytämme evästeitä ja vastaavia teknologioita, jotka kartoittavat käyttäjien toimintaa ja siten auttavat meitä parantamaan sinulle tarjoamaamme palvelua. Osa teknologian tarjoajista, joita käytämme, voivat käsitellä tietojasi myös Yhdysvalloissa. Tässä tapauksessa on olemassa riski, että Yhdysvaltain turvallisuuspalvelut voivat päästä tietoihisi käsiksi ilman ennakkoilmoitusta. Et ehkä voi ryhtyä tehokkaisiin oikeustoimiin tätä vastaan Yhdysvalloissa.

Joo

ei

(Uudelleen)markkinointi ja tietojen jakaminen kolmansille osapuolille

Varmistaaksemme, että voimme mukauttaa markkinointikampanjoitamme sinun tarpeisiisi, keräämme tietoa siitä, miten saavut sivustollemme ja miten toimit mainostemme kohdalla. Tämä auttaa meitä parantamaan sekä mainoksiamme että sisältöjämme sinua varten. Markkinointikumppanimme käyttävät näitä tietoja myös omiin tarkoituksiinsa, esimerkiksi personoidakseen tiliäsi tai profiiliasi omalla alustallaan. Teemme myös yhteistyötä kumppaneiden kanssa, jotka voivat käsitellä tietojasi Yhdysvalloissa. Tässä tapauksessa on olemassa potentiaalinen riski, että Yhdysvaltain turvallisuuspalvelut voivat päästä käsiksi tietoihisi ja ilman ennakkoilmoitusta. Et ehkä voi ryhtyä oikeustoimiin tätä vastaan Yhdysvalloissa.

Joo

ei