Vinkit lumoavaan joululeivontaan

Aloita juhlakauteen valmistautuminen tutustuen vinkkeihin, joiden avulla loihdit kotiisi herkulliset luomukset joulun mauissa!

Kokeile suklaan temperointia ja kaunistuta pöytääsi upeilla suklaakonvehdeilla tai suklaakoristeilla. Jos taas olet pipariluomusten ystävä, tutustu piparkakkutalon kokoamisvinkkeihin ja loihdi suloinen piparkakkutalo vaivatta. Vai herkuttelisitko mieluiten jouluisella juustokakulla? Nappaa siinä tapauksessa talteen liivatteen käyttövinkit!

 

Tyrmäävä suklaavaluma

100 g Dr. Oetker Leivontasuklaata

50 g voita tai 0,5 dl kuohukermaa

 

Sulata suklaa ja voi vesihauteessa tai mikroaaltouunissa. Jos käytät kermaa, kuumenna kerma ja kaada se suklaan päälle. Sekoita tasaiseksi. Jäähdytä seos noin 32-35 asteiseksi.

Kaada kuorrute kylmän kakun päälle, ja ohjaa valumia alas reunoilta lusikan kuperalla puolella. Voit myös pursottaa valumat laittamalla suklaan pursotinpussiin tai -pulloon, jolloin saat ohjattua valumista tarkasti.

 

Ohje on mitoitettu Ø 20 cm kakun koristeluun.

 

Vinkit suklaan temperointiin

Temperoinnilla tarkoitetaan suklaan käsittelyä. Ensin suklaa sulatetaan tiettyyn lämpötilaan, sitten jäähdytetään ja lopuksi nostetaan vielä käsittelylämpötilaan, jossa suklaata voidaan työstää eri tavoin.

Suklaan kaakaovoi sisältää erilaisia rasvoja, jotka asettuvat eri lämpötiloissa. Tämän vuoksi suklaa on helposti altis sulamiselle sekä värimuutoksille. Temperoimalla saat suklaan rakenteesta kestävän ja pinnasta kiiltävän. Suklaasta tulee kauniisti lohkeavaa ja siitä on helppo tehdä ohuita kerroksia. Temperoinnin tärkeys korostuu herkissä koristeissa ja suklaakonvehdeissa.

Harjoittelu kannattaa aloittaa tummasta suklaasta. Tarvitset temperointiin lämpömittarin, vesihauteen sekä jäähdytysastian (esimerkiksi pakastimessa olleen pellin). Temperoitu suklaa jähmettyy huoneenlämmössä.

 

Näin temperoit tumman suklaan

1. Aseta kulho kattilan päälle, jossa on kuumaa vettä.
2. Sulata suklaata, kunnes lämpötila on 45 astetta.
3. Jäähdytä suklaa mahdollisimman nopeasti kaatamalla se kylmälle alustalle. Sekoittele, kunnes lämpötila on 29 astetta.
4. Lämmitä suklaa uudelleen 31 asteeseen. Valmista suklaasta koristeita tai kuorrutteita.

 

Laiskurin ”temperointi”

Voit tehdä suklaakoristeita myös ilman varsinaista temperointia. Mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa sulatettu suklaa jähmettyy uudelleen kovaksi.

Kauniit koristeet onnistuvat tälläkin tapaa, mutta aivan samaa kiiltoa ja kestävyyttä näin ei synny.

 

1. Mittaa ⅔ käyttämästäsi suklaasta kulhoon.

2. Sulata varovasti mikroaaltouunin sulatustoiminnolla välillä sekoitellen. Lämpötila ei saisi nousta yli 31 asteen.

3. Kun suklaa on lähes sulanut, ota se mikroaaltouunista ja lisää sekaan loput suklaat.

4. Sekoita nuolijalla painellen, kunnes kaikki suklaa on sulanut.

5.Työstä suklaa heti.

 

Näin onnistuu piparkakkutalo

1.Tulosta itsellesi piparkakkutalon kaavat osoitteesta oetker.fi/piparkakkutalon-kaavat tai piirrä talon osat vapaalla kädellä. Osista tulee juuri oikean kokoiset käyttäessäsi valmiita kaavoja.
2.Kauli taikina riittävän ohueksi (noin 4 mm).
3.Leikkaa talon osat leivinpaperin päällä, jotta ne eivät vääristy ja veny liikuteltaessa.
4.Paista osat kypsiksi. Siisti paistettujen osien reunat varovasti sahalaitaisella veitsellä, jotta kaikki reunat ovat suoria ja tarttuvat paremmin alustaan sekä toisiinsa.
5.Jos haluat yksityiskohtaisia koristeluja, tee ne ennen kuin liimaat talon kasaan. Koristele talo Dr. Oetker sokerikuorrutteilla. Voit käyttää pieniin yksityiskohtiin Dr. Oetker koristelugeelejä. Anna koristeltujen osien kuivua kunnolla ennen liimaamista.
6.Liimaa talo Dr. Oetker elintarvikeliimalla. Laita liimatuubi ajoissa lämpenemään kuumaan veteen. Levitä liimaa reilusti ensimmäisen osan pohjaan. Paina osaa alustaan kiinni noin minuutin ajan ja tue se pystyyn esimerkiksi koristeraepurkilla.
7.Pursota liimaa seuraavan osan pohjaan ja seinän reunaan. Paina osaa tukevasti kiinni alustaan ja ensimmäiseen seinään noin minuutin ajan. Toista sama seuraavalla seinällä. Levitä liimaa viimeisen osan pohjaan ja molempien seinien reunaan. Paina osa paikalleen ja paina kaikki seinät tiiviisti yhteen. Liimaa kuisti ja ovet samaan tapaan. Anna kuivua noin 30 minuuttia ennen katon liimaamista.
8.Levitä liimaa seinien harjanteisiin sekä toisen kattopalan kattoharjanteeseen. Paina kattopalat paikoilleen, ja anna liiman kuivua ennen viimeistelyä. Viimeistele katto sokerikuorrutteella ja ripottele päälle tomusokeria.

 

Onnistu liivatteella hyydyttämisessä

Anna liivatteen turvota noin 5 minuuttia ennen liuottamista kuumaan nesteeseen. Vältä liivatteen keittämistä, sillä se heikentää liivatteen hyydytystehoa. Vältä myös liian suuria lämpötilaeroja. Kuuman liivatenesteen kaataminen jääkylmään massaan aiheuttaa liivatteen epätasaisen hyytymisen.

Osa tuoreista hedelmistä, kuten mansikka, kiivi tai ananas saattavat heikentää liivatteen toimintaa. Nämä hedelmät kannattaa kiehauttaa, jolloin liivatteen toimimista estävä entsyymi hajoaa.

Liika liivate tekee kakuista kumisia, kun taas liian vähäisellä määrällä mousse ei jaksa säilyttää muotoaan. Käytä siis liivatetta aina reseptin mukaan. Lue lisää liivatteesta täältä!

 

Hyydyttäjän korvaaminen toisella vaihtoehdolla

Erilaiset hyydyttäjät pystytään usein korvaamaan hyvin toisillaan. Tämä hyödyllinen muunto-ohje kannattaa ottaa talteen ja avuksi leivontaan:

3 liivatelehteä = 1½ tl liivatejauhetta = 1 pss vegegeliä

Dr. Oetkerin Liivatelehti, Luomu Liivatelehti ja Nauta Liivatelehti vastaavat hyydytysarvoltaan toisiaan, joten voit korvata ne suoraan 1:1 suhteella eri resepteissä.

Liivatejauhetta tai Vegegeliä käytettäessäsi on hyvä tietää, että 1 tl liivatejauhetta vastaa kahta liivatelehteä ja 1 pss Vegegeliä vastaa noin kolmea liivatelehteä. Näillä voit korvata liivatteen useimmissa resepteissä.

 

Suostumus seurantaan

Olisimme iloisia, jos antaisit meille ja kumppaneillemme luvan käyttää evästeitä ja vastaavia teknologioita, jotta voisimme ymmärtää tapaasi käyttää verkkosivustoamme. Näin saisimme paremman käsityksen toiminnastasi käyttäjänä ja voisimme mukauttaa verkkosivustoamme sen pohjalta. Lisäksi me ja kumppanimme haluaisimme käyttää näitä tietoja personoidun palvelun tarjoamiseksi kumppaneidemme alustoilla. Jos annat suostumuksesi tähän, valitse ”Salli”. Lisätietoja löytyy tietosuojakäytännöstämme. Voit muuttaa mieltäsi milloin tahansa.

Välttämättömät toiminnot

Tarvitsemme näitä evästeitä ja vastaavia teknologioita mahdollistaaksemme verkkosivustomme perustoiminnot. Sellaisiin kuuluu esimerkiksi näiden asetusten tallentaminen. Tämä on ehdottoman välttämätöntä, joten näiden evästeiden ja vastaavien teknologioiden käyttöä ei voi kieltää.

Aina käytössä
Analytiikka ja personointi

Lisäksi haluaisimme oppia lisää siitä, miten käytät sivustoamme, jotta voisimme optimoida sitä sinulle ja muille käyttäjille. Tähän tarkoitukseen käytämme evästeitä ja vastaavia teknologioita, jotka kartoittavat käyttäjien toimintaa ja siten auttavat meitä parantamaan sinulle tarjoamaamme palvelua.

Joo

ei

(Uudelleen)markkinointi ja tietojen jakaminen kolmansille osapuolille

Varmistaaksemme, että voimme mukauttaa markkinointikampanjoitamme sinun tarpeisiisi, keräämme tietoa siitä, miten saavut sivustollemme ja miten toimit mainostemme kohdalla. Tämä auttaa meitä parantamaan sekä mainoksiamme että sisältöjämme sinua varten. Markkinointikumppanimme käyttävät näitä tietoja myös omiin tarkoituksiinsa, esimerkiksi personoidakseen tiliäsi tai profiiliasi omalla alustallaan.

Joo

ei