
Riikka ja Reetta, suklaata, suklaata
Reseptin ainesosat
Valmistus:
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Lisää joukkoon öljy, ranskankerma, vaniljapasta ja valkoviinietikka.
Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja suola. Siivilöi jauhot
munavaahtoon varovasti käännellen. Kaada taikina 20 cm vuokaan.
Paista n. 10-15 minuuttia, kunnes pohja tuntuu keskeltä kiinteältä
Mittaa kaikki raaka-aineet kattilaan.
Sekoita koko ajan nuolijalla ja lämmitä seosta hiljalleen kiehumispisteeseen. Kun seos pulpahtaa kerran, laske lämpötila pienelle ja sekoittele seosta parin minuutin ajan. Seoksen tulisi muuttua kiisselimäiseksi.
Jäähdytä valmis curd. Jos curd on liian juoksevaa kestämään pohjan päällä, voi tilkkaan appelsiinimehua sulattaa 2 kpl liivatetta.
Laita pilkottu suklaa ja 2 dl vispikermaa mikron kestävään kulhoon.
Lämmitä mikrossa n. 10-15 sekunnin jaksoissa välillä sekoitellen, kunnes suklaa on kokonaan sulanut.
Jätä hetkeksi sivuun jäähtymään.
Pese appelsiinin kuori ja raasta se hienolla terällä.
Purista appelsiinin mehua mikron kestävään kippoon.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa tällä välin 4 dl vispikermaa vaahdoksi.
Vatkaa notkistettu tuorejuusto ja appelsiinin raastettu kuori.
Lisää myös jäähtynyt suklaa joukkoon kunnolla sekoittaen.
Sekoita liivatelehdet kuumennettuun appelsiinin mehuun.
Lisää liivate ohuena nauhana muun täytteen joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten.
Kääntele kermavaahto joukkoon.
Liota liivatelehdet kylmässä vedessä.
Punnitse tummasuklaa mikroaaltouunin kestävään kulhoon.
Mittaa kattilaan sokeri, vesi ja glukoosisiirappi.
Kerma erilliseen astiaan odottamaan.
Kiehauta vesi, sokeri ja glukoosisiirappi. Lisää kerma ja nosta seos pois liedeltä.
Lisää liotetut liivatelehdet ja sekoita hyvin nuolijalla niin, että liivatelehdet
liukenevat seokseen. Kaada kuuma seos suklaan päälle.
Sekoita kuorrute tasaiseksi, varo kuitenkin ilmakuplien muodostumista.
Siivilöi kuorrute, jos pinnassa paljon ilmakuplia.
Anna kuorrutteen jäähtyä 32-35 asteiseksi ennen kakun kuorruttamista.
Kuorrute on kaadettaessa paksua, mutta kuitenkin juoksevaa.
Kiilteen voi tehdä etukäteen, jolloin kannattaa kelmu laittaa aivan kiilteen pintaan kuorruttumisen estämiseksi.
Suklaakoristeen valmistaminen:
Suklaan temperointi:
1. vaihe (lämmitys): 48–50 astetta
2. vaihe (jäähdytys): 27–28 astetta
3. vaihe (lämmitys): 31–32 astetta
Hienonna suklaa aivan hienoksi veitsellä. Laita kulhoon ja nosta astia mikroon ja käytä mikroa sulatusteholla puoli minuuttia kerrallaan välillä sekoittaen. Jatka tätä kunnes suklaa on 48-50 astetta. Mittaa lämpötila mittarilla. Nosta kulho suurempaan kulhoon kylmän vesihauteen päälle. Sekoita ja jäähdytä 27-28 asteen lämpötilaan. Nosta kulho takaisin mikroaaltouuniin ja jatka 15–30 sekunnin lämmitystä sulatusteholla 31- 32 asteen lämpötilaan.
Levitä temperoitu suklaa palettiveitsellä reunakalvon päälle tasaiseksi levyksi. Anna suklaan kuivua hetki, mutta ei kovaksi asti. Vedä metalliviivaimen levyisiä viivoja veitsellä ainakin 12 kpl reunakalvon alareunasta yläreunaan asti. Taita ennen kuin suklaa on kovettunut, reunakalvo niin, että sen ala-ja yläreuna ovat kohdakkain ja laita teipillä kiinni. Vie hetkeksi kylmään.
Laita suklaata pursotuspussiin ja pursota pyöreä rinkula.
Anna sen kovettua kylmässä. Ota kylmästä suklaalenkit ja rinkula.
Vedä teipit auki kalvon alareunasta terävällä veitsellä, ja irrota suklaat kalvosta.
Pursota suklaarenkaan reunalle suklaata, ja aseta suklaalenkit reunalle kiinni (6 kpl). Sen jälkeen pursota suklaata renkaan keskelle ja laita siihen myös 6 kpl suklaalenkkejä kiinni.
Laita kylmään kovettumaan.
Levitä tomuväriä isolla siveltimellä koko koristeeseen.
Leikkaa kakkupohja ohuemmaksi ja
laita se 20 cm irtopohjavuokaan. Sisään reunakalvo, jonka suihkutat vuokaspraylla.
Levitä appelsiinicurd kakkupohjan päälle.
(Jos käytät liivatetta, voi curdin antaa hetken aikaa jähmettyä esim.pakkasessa)
Kaada täyte vuokaan.
Laita kakku kylmään jotta se hyytyy.
Anna kakun jäätyä enne kuorruttamista pakkasessa.
Siirrä kakku ritilälle tai halkaisijaltaan
pienemmän, korkeahko lautasen päälle, joka on leivinpaperoidun uunipellin päällä.
Kaada peilikiille kakun päälle, aloittaen keskeltä ja edeten kohti reunoja.
Kakun voi viedä vielä hetkeksi kylmään, jotta kiille jämähtää pintaan.
Irrota lopuksi kakun alareunasta roikkuvat ylimääräiset kuorrutteen jämät esim.saksilla tai terävällä veitsellä.
Sekoita hieman alkoholia ja kultaista tomuväriä sekaisin, ja roiski siveltimellä ja sormella kakun reunoille ja pintaan.
Aseta suklaakoriste kakun päälle.
Reseptin on luonut Mestarileipurit -ohjelman kilpailijat Riikka ja Reetta.
Inspiroidu
Reseptejä

Saran ja Niinan yllätyskakku

Vegaaninen Terrazzo-kakku

Riikka ja Reetta, makeaa mahan täydeltä

Kukkakoristeinen kookos-limettikakku

Riikka ja Reetta, fantasiakakku

Sara ja Niina, fantasiakakku
