Mausteet ovat yhtä olennainen osa joulua kuin koristevalot, kuusi ja pari ylimääräistä senttiä vyötäröllä. Piparkakkumausteet kuuluvat ehdottomasti joulun suosituimpiin mausteisiin, eikä se liene mikään yllätys, sillä ne sisältävät kaikki tarvittavat ainekset iloiseen joulutunnelmaan.
Muskottipähkinää saadaan pääasiassa trooppisissa maissa kasvavan muskottipuun siemenistä. Muskottipähkinän suurin tuottaja on Antilleihin kuuluva Grenadan saari. Muskotissa on voimakas, hieman pähkinäinen maku.
Maustepippuripuun kuivatut, raakoina kerätyt siemenet ovat maultaan voimakkaan mausteisia. Tavallisen ruoanlaiton lisäksi maustepippuri on olennainen ainesosa joulun maustekakuissa ja pipareissa.
2 tl inkivääriä
3 tl kaneli
1 tl maustepippuria
1/2 tl muskottipähkinää
1/2 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
Nämä ovat piparkakkumausteen perusainekset, mutta monilla perheillä on oma perinteinen piparireseptinsä, joka luonnollisesti pitää sisällään muutaman salaisen ainesosan.
Myös vanilja ja anis ovat joulunaikaan sopivia mausteita jotka toimivat jouluisissa mausteseoksissa.
Vaniljatangot ovat vaniljakasvin siemenkotia, jotka kuivataan monivaiheisessa prosessissa. Leivonnassa käytetään yleensä vain vaniljatangon siemeniä.
Anisruohosta saadaan pieniä vihreitä siemeniä, joissa on kuivattuina hento lakritsia muistuttava maku.
Kalkkunalle, paahdetulle possulle tai keittoihin
1 tl korianteria
2 laakerinlehteä
1 katajanmarjoja
1 rkl mustapippuria
1 fenkolinsiemeniä
1 maustepippuria
Olitpa sitten glögin, hehkuviinin tai kuuman siiderin ystävä, nämä mausteet tuovat juomaan oman vivahteensa ja ihanan tuoksun. Kokeile niitä myös hedelmäteessä.
2 kaanelitankoa
1 rkl neilikkaa
3–4 tähtianista
appelsiinin tai sitruunan kuorta
Tämä mausteseos tuo makua uuniomenoihin, mutta sitä voidaan myös lisätä omenakastikkeeseen vaniljajäätelön höysteeksi tai käyttää tuomaan lisämakua kuumaan omenasiideriin.
1 vaniljatangon siemenet
2 rkl fariinisokeria
1 rkl neilikkaa
Monet mausteet, kuten maustepippuri, saavat makunsa vasta jauhettuina. Jauhaminen onnistuu kätevästi kivimorttelilla. Aseta kokonaiset maustepippurit morttelin kulhoon ja jauha ne hienoiksi kevyellä hakkaavalla liikkeellä.
Uuttamisprosessissa mausteita ei jätetä nesteeseen, vaan niiden annetaan vapauttaa makunsa, minkä jälkeen ne otetaan pois. Helpoin tapa on asettaa mausteet teepalloon tai -siivilään, missä niiden annetaan hautua tai kuumentua. Tämän jälkeen teepallo tai siivilä nostetaan pois.
Voit lisätä mausteita taikinaan tai käyttää niitä leivonnaisten koristelussa. Tähtianikset, kanelitangot ja vaniljatangot ovat erityisen kauniita, mutta myös rusinoista saa hienoja koristeita joulun leivonnaisiin.