Flag
Vanilja ja vanilliini: mitä eroa niillä on?

Kaupan leivontahyllystä monenlaisia vaniljatuotteita ja niiden vierestä löytyy usein vanilliinisokeria. Vaikka nimet ovat samankaltaisia, paketeissa on kuitenkin kahta hyvin erilaista tuotetta.

Kaupan leivontahyllystä monenlaisia vaniljatuotteita ja niiden vierestä löytyy usein vanilliinisokeria. Vaikka nimet ovat samankaltaisia, paketeissa on kuitenkin kahta hyvin erilaista tuotetta.

Mitä vanilliini on?

Vanilliini on tärkein vaniljaorkidean palkoihin muodostuva aromaattinen yhdiste. Jos käytät maustamiseen vaniljatangon siemeniä, kyseessä on luonnollinen vanilja. Koska vaniljakasveja on mahdollista viljellä vain hyvin erityisissä olosuhteissa eivätkä tuotantomäärät kata markkinakysyntää, aromaattista yhdistettä vanilliinia valmistetaan synteettisesti. Keinotekoista aromia, joka ei missään nimessä ole huonompaa kuin luonnollisen vaniljan maku, käytetään elintarvike-, kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa, ja sen katsotaan olevan terveydelle turvallista.
 

Luonnollinen vaniljasokeri on väriltään vaalean- tai kullanruskeaa vaniljatankojen vuoksi, kun taas vanilliinisokeri on puhtaan valkoista. Korkealaatuisena luonnontuotteena vaniljasokeri on paljon kalliimpaa kuin synteettisesti valmistettu vanilliinisokeri. Vaniljasokeri ja vanilliinisokeri sopivat molemmat yhtä hyvin leipomiseen ja ruoanlaittoon.

Vanilja-aromi ja luonnollinen vanilja-aromi

Kun valmistetaan keinotekoista vaniljaa sisältäviä tuotteita, tehdään ero vanilja-aromin ja luonnollisen vanilja-aromin välille.

Vanilja-aromi ei ole juridisesti määritelty termi. Sitä valmistetaan yleensä erilaisista raaka-aineista kemiallisessa prosessissa.

Luonnollisesta vanilja-aromista vähintään 95 prosenttia tulee vaniljatangoista.

Luonnollisia vaniljatuotteita suosivat voivat käyttää myös vaniljauutetta, sillä pikkupulloissa myytävät vaniljauutteet ovat 100-prosenttisesti peräisin vaniljatangoista.

Täältä voit lukea lisää vaniljakasvin alkuperästä, viljelystä ja sadonkorjuusta.