Flag
Tapahtumat
Joulun mausteet

Mausteet ovat yhtä olennainen osa joulua kuin koristevalot, kuusi ja pari ylimääräistä senttiä vyötäröllä. Piparkakkumausteet kuuluvat ehdottomasti joulun suosituimpiin mausteisiin, eikä se liene mikään yllätys, sillä ne sisältävät kaikki tarvittavat ainekset iloiseen joulutunnelmaan.

Heart

Joulun ajan mausteita

Inkivääri

Inkiväärissä on kirpeä sitruunamainen maku. Kuivattua inkiväärinjuurta käytetään leivonnassa.

Kaneli

Iki-ihanat kanelitangot valmistetaan kuivatusta ceyloninkanelin kuoresta, joka kääritään rullalle. Jauhettu kaneli valmistetaan tavallisesti kassiakanelista tai burmankanelista. 

Korianterinsiemenet

Korianterista joko tykkää tai ei. Maustekasvin lehtien ja siementen välillä on kuitenkin vissi ero. Korianterinlehdet maistuvat joidenkin mielestä saippualta, kun taas kuivatuissa siemenissä on pistävä, mausteinen ja voimakas maku, joka tuo erityisen vivahteen niin makeisiin kuin suolaisiin ruokiin ja leivonnaisiin

Neilikka

Kuivatut mausteneilikan kukat tuovat joulun herkkuihin ainutlaatuisen, erittäin intensiivisen maun. Piparit, maustekakut ja jouluglögi eivät olisi mitään ilman neilikkaa. Ole kuitenkin varovainen ja käytä neilikkaa säästeliäästi, sillä sen sisältämät eteeriset öljyt voivat nopeasti peittää muut maut alleen.

Kardemumma

Kardemummaa saadaan raakoina kerätyistä siemenistä, joissa on makean mausteinen maku. Se on erityisen suosittu glögimauste, mutta ripauksella kardemummaa saa mukavasti joulun makua myös kaakaoon.

Muskottipähkinä

Muskottipähkinää saadaan pääasiassa trooppisissa maissa kasvavan muskottipuun siemenistä. Muskottipähkinän suurin tuottaja on Antilleihin kuuluva Grenadan saari. Muskotissa on voimakas, hieman pähkinäinen maku.

Maustepippuri

Maustepippuripuun kuivatut, raakoina kerätyt siemenet ovat maultaan voimakkaan mausteisia. Tavallisen ruoanlaiton lisäksi maustepippuri on olennainen ainesosa joulun maustekakuissa ja pipareissa. 

Tee se itse Joulumauste
Heart

Purkillinen piparkakkumaustetta voi sisältää esimerkiksi seuraavan seoksen:

 

2 tl inkivääriä
3 tl kaneli
1 tl maustepippuria
1/2 tl muskottipähkinää
1/2 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa

 

Nämä ovat piparkakkumausteen perusainekset, mutta monilla perheillä on oma perinteinen piparireseptinsä, joka luonnollisesti pitää sisällään muutaman salaisen ainesosan.

Myös vanilja ja anis ovat joulunaikaan sopivia mausteita jotka toimivat jouluisissa mausteseoksissa.

Vanilja

Vaniljatangot ovat vaniljakasvin siemenkotia, jotka kuivataan monivaiheisessa prosessissa. Leivonnassa käytetään yleensä vain vaniljatangon siemeniä.

Anis

Anisruohosta saadaan pieniä vihreitä siemeniä, joissa on kuivattuina hento lakritsia muistuttava maku. 

Joulumausteita lahjaksi

Mausteista saa hienon lahjan, joka on varmasti saajalleen mieleinen. Vegaaniksi ryhtynyt työkaveri voi loihtia niistä herkkuja samalla tavalla kuin lihan nimeen vannova naapurin Pekka.

‘Väärät mausteet ovat yhtä tuskallisia kuin väärät nuotit.’
(Gioacchino Rossini)

Kaikki mausteet eivät sovi yhteen. Kun yhdistelmä on oikea, lopputuloksena on herkullinen joulun maku, joka tuo juhlaan tunnelmaa. Tässä muutamia maittavia yhdistelmiä:

Juhlava mausteseos

Kalkkunalle, paahdetulle possulle tai keittoihin

1 tl korianteria
2 laakerinlehteä
1 katajanmarjoja
1 rkl mustapippuria
1 fenkolinsiemeniä
1 maustepippuria

Glögimausteseos

Olitpa sitten glögin, hehkuviinin tai kuuman siiderin ystävä, nämä mausteet tuovat juomaan oman vivahteensa ja ihanan tuoksun. Kokeile niitä myös hedelmäteessä.

2 kaanelitankoa
1 rkl neilikkaa
3–4 tähtianista
appelsiinin tai sitruunan kuorta

Uuniomenamausteseos

Tämä mausteseos tuo makua uuniomenoihin, mutta sitä voidaan myös lisätä omenakastikkeeseen vaniljajäätelön höysteeksi tai käyttää tuomaan lisämakua kuumaan omenasiideriin.

1 vaniljatangon siemenet
2 rkl fariinisokeria
1 rkl neilikkaa

Näin käytät mausteita leivonnassa ja ruoanlaitossa
Heart

Jauhamalla

Monet mausteet, kuten maustepippuri, saavat makunsa vasta jauhettuina. Jauhaminen onnistuu kätevästi kivimorttelilla. Aseta kokonaiset maustepippurit morttelin kulhoon ja jauha ne hienoiksi kevyellä hakkaavalla liikkeellä.

Uuttamalla

Uuttamisprosessissa mausteita ei jätetä nesteeseen, vaan niiden annetaan vapauttaa makunsa, minkä jälkeen ne otetaan pois. Helpoin tapa on asettaa mausteet teepalloon tai -siivilään, missä niiden annetaan hautua tai kuumentua. Tämän jälkeen teepallo tai  siivilä nostetaan pois.

Leivo taikinaan

Voit lisätä mausteita taikinaan tai käyttää niitä leivonnaisten koristelussa. Tähtianikset, kanelitangot ja vaniljatangot ovat erityisen kauniita, mutta myös rusinoista saa hienoja koristeita joulun leivonnaisiin.

Säilöminen

Mausteista saa mahtavaa makua itse tehtyihin hedelmäsäilykkeisiin, joita voi käyttää kakkujen täytteenä, jälkiruokana tai joulun kuumissa juomissa. Kakkuja ja jälkiruokia varten lisää mausteet ja hedelmät kattilaan ja keitä seosta pitkään, kunnes se paksuuntuu. Anna jäähtyä. Glögijuomia, hehkuviinejä ja kuumia joulusiidereitä varten lisää mausteet ja hedelmät kuumennettuun alkoholiin, mutta älä kuumenna liikaa, jottei alkoholi pääse haihtumaan.