Flag
Tapahtumat
Kaikki suklaasta

Suklaa on suosittu herkku ympäri maailman ja pelkästään keskiverto sveitsiläinen kuluttaa lähes 10kg suklaata vuodessa. Suomessa suklaa on erityisesti jouluherkku! Mutta mistä suklaa tulee, mitä suklaalajikkeita on olemassa ja mikä tekee suklaasta niin ainutlaatuisen

Suklaa on mainettaan parempi - terveellisempää kuin voisi kuvitella

Tulehdusta lievittävää ja mieltä piristävää – amerikkalaiset tutkijat ovat vahvistaneet sen minkä me kuluttajat olemme jo kauan aikaa tienneet: suklaa on ihmiselle hyväksi!

 

Tutkimukset todella osoittavat, että esimerkiksi tumman suklaan sisältämät flavonoidit parantavat verenkiertoa ja alentavat verenpainetta.

Suklaalajit ja niiden erot

Tumma suklaa
Tummassa suklaassa on erityisen korkea kaakaoprosentti ja se on maultaan hieman karvas. Tumma suklaa valmistetan usein myös ilman maitoa joka tekee siitä vegaaneille sopivan. Tummasta suklaasta voidaan puhua myös ”tavallisena suklaana”.

Maitosuklaa
Kuten nimestä voi päätellä, maitosuklaa sisältää enemmän maitoa. Se on tummaa suklaata vaaleampaa ja sen valmistuksessa on käytetty kaakaovoita, kaakaomassaa, sokeria ja tietysti maitoa.

Valkoinen suklaa
Valkoisen suklaan tuotannon yhteydessä kaakaomassasta poistetaan kaakaojauhe, mikä johtaa sille ominaiseen vaaleaan väriin. Valkoinen suklaa on valmistettu kaakaovoista, sokerista ja maidosta ja se on näistä kolmesta suklaalajikkeesta makein.

Suklaan sulattaminen

Suklaan voi sulattaa monella tavalla, helpon se on tehdä vesihauteessa liedellä. Suklaa ei kestä kovaa kuumentamista ja sen sulattamisessa on oltava tarkkana ettei suklaa pala pohjaan.

Suklaa ganachella kuorruttaminen

Suklaa ganache on ihana kuorrute kakkujen päälle. Ganachea voi tehdä erilaista suklaista ja se sopii mm. suklaaputouskakkujen reunoihin.

Suklaafaktaa

Suklaan lyhyt historia

Suklaa on peräisin Latinalaisessa Amerikasta. Jo muinaiset atsteekit valmistivat kaakaopavuista juomaa jota kutsuttiin alun perin nimellä “xocóatl”.  Juomaa maustettiin mm. chilin ja vaniljan avulla. Tätä kuumaa juomaa pidettiin jopa jumalten juomana.


Espanjalaiset valloittajat toivat kaakaopavut Europpaan 1500-luvun alussa. Euroopassa hieman kitkerän makuista kuumaa kaakaojuomaa jalostettiin ja aloitettiin makeuttamaan hunajan ja ruokosokerin avulla. Kaakaota pidettiin terveellisenä sekä virkistävänä ja sitä myytiin apteekeissa.

Ensimmäisenä kiinteätä suklaata valmisti Fry&Sons Englannissa vuonna 1847 keksiessään lisätä kaakaon sekaan veden sijasta kaakaovoita ja kaataa paksun massan suklaamuotteihin. Näin syntyi ensimmäiset suklaapatukat.
 

Missä kaakaota viljellään?

Kaakaopuu suosii trooppista ilmastoa, koska se vaatii riittävästi kosteutta ja ei kestä 15 asteen lämpötiloja. Ensisijaiset viljelyalat ovat siten Keski-Amerikassa, Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa. Tärkeimmät viljelymaat ovat Norsunluurannikko, Ghana, Nigeria, Kamerun, Indonesia, Brasilia, Dominikaaninen tasavalta, Ecuador, Meksiko, Peru ja Bolivia. Noin 70 prosenttia kaikista kaakaopavuista tulee Länsi-Afrikasta. Kaakaota voi löytää myös Madagaskarista, Costa Ricasta, Jamaikasta ja Venezuelasta.

Kaakaopuu viihtyy trooppisessa ilmastossa, koska se vaatii kasvaakseen runsaasti kosteutta eikä kestä alle 15 asteen lämpötilaa. Pääasialliset viljelyalueet ovat Väli-Amerikassa, Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa. Tärkeimpiä kaakaontuottajamaita ovat Norsunluurannikko, Ghana, Nigeria, Kamerun, Indonesia, Brasilia, Dominikaaninen tasavalta, Ecuador, Meksiko, Peru ja Bolivia. Noin 70 prosenttia maailmassa viljellyistä kaakaopavuista tulee Länsi-Afrikasta.

Miten kaakaosta tehdään suklaata?

Sadonkorjuun jälkeen kaakaopuusta saatujen hedelmien siemenet, kaakaopavut käyvä läpi fermentointi prosessin joka antaa kaakaolle sen ominaisen värin ja maun. Kaakaopavut sisältävät runsaasti vettä, joten ne kuivataan säilyvyyden parantamiseksi ja jatkojalostuksen helpottamiseksi.

Kuivat kaakaopavut kuljetetaan suklaatehtaille, jossa niistä poistetaan epäpuhtaudet. Puhdistetut kaakaopavut paahdetaan mikä mahdollistaa kaakaon maun täydellisen kehittymisen. Tämän jälkeen kaakaopavun kuori poistetaan ja pavut jauhetaan, minkä jälkeen suklaan tuotanto voi alkaa.

Premium suklaa

Tavallista suklaata voi ostaa melko edullisesti mistä tahansa marketista, mutta niin sanotut premiun suklaat voivat olla todella kalliita. Maailman kallein suklaa on To’ak, joka valmistetan Ecuadorin viidakossa kasvavan Nacional-kaakaopuun pavuista.