Flag
Hedelmät ja vihannekset
Tyrni - ihanan kirpeä vitamiinipommi

Kauniin oranssi tyrni on luonnonmarjoista ravintorikkain! Siinä on paljon C- ja E-vitamiinia, ravintokuitua ja hyviä rasvahappoja. Sillä on myös lukuisia tutkittuja terveyshyötyjä. Maultaan tyrni on kirpeä, joten se sopii ihanasti sokerin kanssa hilloihin, mehuihin ja vaikkapa juustokakkuihin! Tyrni on tänä päivänä tuttu myös puutarhamarjana, mutta sitä esiintyy luonnonvaraisena etenkin Pohjanlahden rannikkoalueella ja Ahvenanmaalla.Tyrni pärjää niukkaravinteisessakin maaperässä, mutta tarvitsee paljon auringonvaloa. Luonnonvaraisen tyrnin keruu sijoittuu syys-lokakuuhun, marjat kerätään mielellään ensimmäisten pakkasten jälkeen. Suomalaiset syövät tyrniä muihin marjoihin nähden todella vähän, vaikka se on ravintoarvoiltaan ja terveysvaikutuksiltaan verraton. Helpoin tapa nauttia tyrnistä on syödä marjat sellaisenaan, mutta ne sopivat hyvin myös puuron ja jogurtin kanssa nautittavaksi. Sekä leivontaan, kuten tämä raikas juustokakkumme osoittaa!

Tyrnijuustokakku

Tyrnijuustokakku halloweenin kahvipöytään

Tyrnijuustokakku on kauniin oranssi ylistys kirpeälle tyrnille, makealle valkosuklaalle ja ihanan happamalle tuorejuustolle. Tyrnijuustokakku sopii täydellisesti myös halloweenin kahvipöytään, kuten muitakin syksyn ajan juhlia ilahduttamaan.

Vinkit onnistuneeseen juustokakkuun

Picture -

Juustokakut ovat monien suosikkeja ja ne sopivat juhlaan kuin juhlaan. Täyteläinen juustotäyte on helppo maustaa kulloiseenkin sesonkiin ja juhlapyhään sopivaksi ja koristelussa on vain mielikuvitus rajana. 

Hyydytetty juustokakku valmistetaan liivatteella hyydyttämällä. Dr. Oetkerin valikoimassa on kolme vaihtoehtoa: perinteiset siasta valmistetut liivatelehdet, naudasta valmistetut liivatelehdet sekä luomuliivatelehdet. Näiden lisäksi löytyy kasvipohjainen Vegegel. Liivatelehdet pehmennetään vedessä liottamalla ja sulatetaan pieneen määrää kuumaa nestettä. 

Perinteisesti juustokakkujen pohja tehdään murustelluista kekseistä ja voista, mutta muitakin vaihtoehtoja on. Me teimme tyrnijuustokakkuumme paistetun valkosuklaa-tyrnipohjan. Valkosuklaan makeus ja tyrnin kirpeys toimii yhteen mainiosti ja kokonaiset tyrnimarjat näyttävät hauskalta.

Jotta kiille onnistuu, ei irtopohjavuoan reunoja saa avata ennen kiilteen hyytymistä. Kiille myös kannattaa lisätä kakun pinnalle jäähtyneenä ja lusikan kautta valutettuna, jotta se ei pääse poraamaan pintaan reikää. Anna kiilteen hyytyä rauhassa jääkaapissa ennen kakun vuoasta irrottamista.