Flag

Helppo ruisleipä hapanjuuresta

1 kappale
Keskitasoinen
220 minuuttia
Kotitekoinen hapanjuuriruisleipä on niin herkullista! Tässä helppo resepti hurmaavaan ruisleipään, jossa on käytetty hapanjuurta ja runsaasti siemeniä.
LISÄTIETOJA
Tarkempia tietoja
Picture -
Picture -
ARVOSTELE RESEPTI
Kuinka resepti onnistui?

Inspiroidu

Reseptejä

Picture - Hero image

Reseptin ainesosat

Siementen liottaminen
150 gauringonkukansiemeniä
75 gkurpitsansiemeniä
3 rklchiansiemeniä
2 rklseesaminsiemeniä
2 dlkiehuvaa vettä
Siementen keittäminen
100 gruisrouhetta
2 dlkahvia
2 rkltummaa siirappia
Ruisleipätaikina
650 gruisjauhoja
200 gvehnäjauhoja
1 psDr. Oetker Kuivattu hapanjuuri ja hiiva -seosta
1,5 rklsuolaa
6 dlhaaleaa vettä
1 rklsitruunamehua
voita vuoan voiteluun
2 rklseesaminsiemeniä vuokaan
Koristelu
2 rklruisjauhoja
2 rklkylmää vettä
1 rklauringonkukansiemeniä
1 rklkurpitsansiemeniä
1 rklchiansiemeniä
1 rklseesaminsiemeniä

Näytä tuotteet

Picture - Dr. Oetker Kuivattu hapanjuuri ja hiiva -seosta
1

Siementen liottaminen

Huuhtele siemenet kiehuvalla vedellä. Anna liota 30 minuuttia.

2

Siementen keittäminen

Kuumenna ruisrouhe ja kahvi kiehuvaksi. Anna kiehua sekoitellen 10-15 minuuttia, kunnes ruisrouhe on imenyt kaiken kahvin. Sekoita joukkoon siirappi.

3

Ruisleipätaikina

Picture - Rugbrød web step1

Sekoita suuressa kulhossa ruisjauhot, vehnäjauhot, hapanjuuripussin sisältö ja suola. Lisää siemenet sekä vesi ja sitruunamehu. Sekoita taikina hyvin kattilassa, kunnes se on täysin sekoittunut.

Voitele leipävuoka (11 x 30 cm) voilla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Siirrä taikina vuokaan ja tasoita se veteen kastetulla taikinanuolijalla. Painele taikina hyvin, ettei siihen jää ilma-aukkoja.

4

Koristelu

Sekoita ruisjauhot ja vesi keskenään niin, ettei seokseen muodostu paakkuja. Levitä massa taikinanuolijalla leivän päälle. Sekoita kaikki siemenet keskenään. Ripottele tasaisesti leivän päälle ja paina tiukasti.

Peitä ruisleipä leikatulla pakastepussilla. Kiinnitä se vuoan ympärille kuminauhalla ja anna leivän kohota keittiön pöydällä n. 1 tunti ja 15 minuuttia. Kun pinnassa on 8-10 reikää, leipä on valmis paistettavaksi.

5

Paistaminen

Laita uuni päälle 210°C asteeseen kohotusajan viimeisellä neljänneksellä. Aseta uunin pohjalle pieni uuninkestävä vuoka ja uuniritilä alimpaan uraan.

Siirrä ruisleipä uunin alaosassa olevalle ritilälle ja kaada ½ dl kylmää vettä uunin pohjalla olevaan uunivuokaan. Sulje uunin luukku ja laske lämpö 180 ºC asteeseen.

Ruisleipää tulee paistaa n. 1 tunti ja 20 minuuttia. Kun ruisleipä on paistunut ensimmäiset 10 minuuttia, avaa luukku hetkeksi, jotta höyry pääsee ulos. Jatka sitten paistamista.

Tarkista tarvittaessa leivän sisälämpötila tunnin paistoajan jälkeen. Kun ruisleipä paistetaan läpi, sisälämpötila on 97-98 °C.

Ota ruisleipä uunista ja peitä se kuivalla keittiöpyyhkeellä. 5 minuutin jäähdytyksen jälkeen ruisleipä käännetään pois vuoasta ja kääritään hieman kosteaan keittiöpyyhkeeseen.

Anna ruisleivän jäähtyä kokonaan, mieluiten seuraavaan päivään ennen leikkaamista.

Leivonta-aika: about 80 Minutes


Vinkki!

Jos ruisrouheen keittämiseen käytetään vettä kahvin sijaan, lisää joukkoon 1 ruokalusikallinen sitruunamehua.

Jos käytetään pienempiä vuokia, paistoaikaa on muutettava. Leivän keskeltä mitattu sisälämpötila on 97-98 °C, kun ruisleipä paistetaan läpi.


Vinkkejä virheiden korjaamiseen

Jos leipä painuu keskeltä paistamisen aikana, on se kohonnut liikaa. Lyhennä seuraavalla kerralla kohottamisaikaa 10 minuutilla.

Jos kuori halkeilee leivän sivusta paistamisen aikana, leipä on kohonnut liian vähän. Anna kohota pidempään ensi kerralla.