Sekoita kuivatun hapanjuuripussin sisältö, kaurahiutaleet, chian-, unikon-, seesamin- ja auringonkukansiemenet, sekä suola ja sokeri keskenään. Lisää öljy ja vesi ja vaivaa taikinaa matalalla teholla noin 10 minuuttia monitoimikoneessa, kunnes taikina on kiiltävää ja notkeaa. Taikinan tulee olla vielä pehmeää ja tahmeaa. Älä siis lisää joukkoon enempää jauhoja. Pitkää vaivausaikaa tarvitaan gluteenin muodostamiseksi, joka vaikuttaa taikinan rakenteeseen. Koska taikinaa vaivataan pitkään, on monitoimikoneen sekoitin helpoin vaihtoehto taikinan vaivaamiseksi. Vaihtoehtoisesti voit kokeilla taikinan vaivaamista taikinakoukuilla varustetun sähkövatkaimen ja käsivoiman yhdistelmällä.
Anna taikinan kohota kulhossa peitettynä noin 1 tunti, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Voitele leipävuoka pienellä määrällä voita ja ripottele pohjalle auringonkukansiemeniä.
Asettele taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja taita taikinaa kaikista reunoista ”itsensä” päälle. Muotoile taikinasta pitkulainen leipä. Laita leipä vuokaan ja painele taikinaa niin, että leipä osuu vuoan reunoille asti. Kostuta leivän pintaa hieman vedellä ja ripottele päälle kaurahiutaleita ja painele ne lujasti leivän pintaan kiinni. Leikkaa taikinaan keittiösaksilla muutama syvä viilto. Peitä leipävuoka ja anna leivän kohota noin 1 tunti.
Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen, kun kohotusaikaa on noin 15 minuuttia jäljellä.
Paista täysjyväleipää 30 minuuttia uunin alaosassa. Ota sitten leipä pois vuoasta ja paista vielä 5-10 minuuttia.
Jäähdytä valmis leipä ritilän päällä.
Ei haittaa, vaikka kaapista ei löytyisikään reseptin mukaisia siemeniä ja jyviä! Voit valita nämä myös saatavuuden ja omien mieltymysten mukaan. Esimerkiksi pellavansiemeniä voidaan käyttää joidenkin siementen sijasta!
Täysjyväleipä säilyy pakastimessa noin 3 kuukautta.
Inspiroidu
Sämpylät ja leivät
Sämpylät ja leivät