Flag
Inspiroidu
Täydellisen hiivataikinan salaisuudet

Hiivataikina on yksi niistä asioista, jonka valmistamisen joko hallitset tai et, eikö niin? Ei aivan. Toki taikinan valmistaminen vaatii harjoittelua, mutta näiden yksinkertaisten leivontavinkkien avulla onnistut hiivataikinan valmistamisessa.

Kuivahiiva vai tuorehiiva?

Hiivataikinan voit valmistaa kummalla tahansa hiivalla. Sinun ei tarvitse huolestua pullanhimon iskiessä, jos kaapista löytyy vain kuivahiivaa, vaikka resepti vaatisi tuorehiivaa. Pullataikinan valmistus onnistuu myös kuivahiivalla pakkauksen ohjeita noudattamalla. Toisin kuin leivän leipomisessa, hiivan avulla taikinajuuren valmistaminen ei ole pakollista. Toki juuresta valmistetut leivonnaiset ovat kuohkeampia ja säilyvät tuoreina pidempään.

Kärsivällisyys palkitaan!

Jos hiivataikinalla olisi luonteenpiirteitä, se olisi erityisherkkä. Se tarvitsee huomiota ja rakkautta. Mutta kaikki vaiva on sen arvoista. Hiivataikina tykkää muutamasta ylimääräisestä pyöräytyksestä taikinakoukuilla tai muutaman minuutin pidemmästä vaivaamisesta. Mitä enemmän taikinaa vaivataan, sitä enemmän taikina kohoaa. Kohoamisen takana on hiivasieni, joka käyttää ravinnokseen jauhotärkkelyksen sisältämää sokeria ja muodostaa aromiaineita ja hiilidioksidia. Hiivan käyminen ja taikinan nouseminen mahdollistavat tasarakenteiset leivonnaiset. Ole kuitenkin varoivainen – liika vaivaaminen ei myöskään ole hyväksi taikinalle. 

Ajoitus on tärkeää hiivalla leipomisessa!

Kun hiivataikina nousee, siihen muodostuu pieniä ilmakuplia. Jauhotärkkelys, jota hiiva ei ole vielä muunnellut sokeriksi, jää taikinaan. Jossain vaiheessa tärkkelys ei enää kykene pitämään hiilidioksidia, ja taikina lässähtää. Näin tapahtuakseen taikina on jätettävä huomattavan pitkäksi ajaksi nousemaan. Useissa resepteissä käytetään tuplakohotusta, jossa ensimmäisen ja pidemmän kohotusvaiheen aikana taikina kaksinkertaistuu. Sitten kohonnut taikina muotoillaan pulliksi tai pullapitkoiksi, jonka jälkeen leivonnaisia kohotetaan  pellillä vielä muutamia minuutteja.

Hiivataikina suosii lämmintä ja suojaisaa paikaa

Hiivataikina tulisi mieluiten jättää nousemaan lämpimään paikkaan – lämpimässä taikina on onnellisimmillaan! Ole kuitenkin tarkkana, ettei lämpötila nouse yli 40 ° C. Vedoton paikka on taikinalle paras –  peittele taikina vaikka peiton alle piiloon. Yksinkertaisempaa on ehkä laittaa taikinakulho uuniin, joka ei ole vielä päällä tai sitten voit tiskialtaaseen haaleaan vesihauteeseen ja tarjota herkälle hiivalle paras mahdollinen ympäristö toimia.

 

Mitä tehdä, kun hiivataikina ei nouse? Peli ei ole vielä menetetty! On mahdollista, ettei hiivataikina tahdo nousta. Kuten aiemmin sanottu, hiivataikina on herkkä. Ehkä hiiva on nälissään ja kaipaa hieman ravintoa – tarjoa sille ripaus sokeria, joka ruokkii hiivaa nousemaan (ainakin hieman enemmän). Jos taikina ei nouse ollenkaan, se on todennäköisesti liian kylmää. Kokeile sijoittaa taikina hieman lämpimämpään paikkaan. Älä kuitenkaan laita taikinaa liian kuumaan paikkaa, koska se pilaa taikinan. Jos taikina on liian kovaa, lisää vähitellen pieni määrä nestettä. Mutta muista, että odotus palkitaan. Lisäät sitten vettä, maitoa tai muuta nestettä vain vähän kerrallaan. 

Voiko hiivataikinan pakastaa?

Hiivataikinan pakastamisesta on monta mielipidettä. Taikinan laatu kärsii aina hieman pakastamisesta ja sen jälkeisestä sulattamisesta.Tiiviisti pakattuna hiivataikina säilyy pakkasessa jopa kuusi kuukautta. Kun haluat käyttää pakastetun taikinan, ota se edellisenä päivänä jääkaappiin sulamaan ja anna sen nousta lämpimässä paikassa ennen muotoilua. Parhaiten leivonnaiset kuten pullat ja leivät onnistuvat kun ne on muotoiltu valmiiseen muotoon jo ennen pakastamista.

Hiivataikina : tee näin!

Hiivateoriaa on nyt opiskeltu tarpeeksi ja on aika, siirrytään käytäntöön! Tässä on yksinkertainen perusresepti hiivaleivän leivontaan.

HIIVA

Hiivaleipätaikinan valmistus

Täydellisesti letitetty pullapitko

Kenellä on kaunein letti? Näillä ohjeilla onnistut pullpitkon letittämisessä. Vaikka klassisessa letissä käytetään kolmea säiettä, pullaa letittäessä mahdollisuudet ovat rajattomat! Mikset kokeilisi letittää viidellä tai jopa yhdeksällä säikeellä? Kokeile rohkeasti!

Pullapitkon letitys viidellä säikeellä

Viidellä säikeellä letittäminen

Vaivaa taikinaa hetki jauhotetulla pöydällä ja leikkaa viiteen yhtä suureen osaan. Rullaa osat viiteen säikeeseen, joiden pituus on noin 40 cm. Paina kaikki päät yhteen toisesta päästä ja aseta säikeet niin, että kaksi säiettä on vasemmalla ja kolme oikealla puolella.
• Ota ensin oikeasta reunasta säie ja aseta se kahden vasemman säikeen väliin. Ota seuraavaksi vasemmanpuoleisin säie ja aseta se kahden säikeen väliin oikealle puolelle.
• Ota nyt toinen säie vasemmalta ja aseta se seuraavan säikeen yli oikealle.
• Säikeiden tulisi nyt olla samassa asennossa kuin lähtötilanteessa eli kolme säiettä oikealla ja kaksi säiettä vasemmalla.
Aloita sitten alusta uudelleen. Toista punonta (n. 4 - 5 kertaa), kunnes säikeiden päät ovat melkein loppu, ja paina sitten ne yhteen.

Huom: letti asettuu hieman vinottain vasemmalle - tämä tapahtuu automaattisesti.

Nosta letitetty pulla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja anna kohota uudestaan 30 minuuttia. Voitele sitten valkuaisilla, ripottele halutessasi suklaarouhetta päälle ja paista noin. 25-30 minuuttia.

 

Vinkki:

Saadakseni iloisen värikkäitä pullia, tee taikina Värikkäät hyrräpullat -reseptin mukaan.

HIIVA

Pullapitkon letitys

Pullapitkon letitys yhdeksällä säikeellä

Yhdeksällä säikeellä letittäminen

Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä ja leikkaa yhdeksään yhtä suureen osaan. Rullaa osat yhdeksään säikeeseen, joiden pituus on noin 60 cm. Muodosta säikeistä kolme ryhmää, joissa jokaisessa on kolme säiettä kolmea tavallista lettiä varten. Paina päät toiselta puolelta yhteen ja aseta sitten vuorotellen uloin oikea säie keskellä olevan säikeen yli. Ota sitten uloin vasen säie ja laita se keskellä olevan säikeen yli. Jatka kunnes letti on valmis.
Kun kaikki kolme lettiä ovat valmiit, puno ne yhteen, jotta saat klassisen lettikuvion. Paina lettien päät yhteen ja aloita letitys. Toista punonta (n. 3 - 4 kertaa), kunnes säikeiden päät ovat melkein loppu, ja paina sitten ne yhteen.

Huom! Punonta voi näyttää erilaiselta riippuen siitä, onko säikeet letitetty ala- vai yläpuolelta. 

Nosta letitetty pulla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja anna kohota uudestaan noin 30 minuuttia. Voitele valkuaisella ja paista noin. 25-30 minuuttia. Kun letti on jäähtynyt, koristele tomusokerilla ja marsipaani-porkkanoilla.

Vinkki: 

Käytä lettipullaan esimerkiksi perinteistä Pulla -reseptiä.

HIIVA

Yhdeäksän säikeinen pullapitko

Ison solmupullan letitys

Iso solmupulla

Vaivaa taikinaa hetki jauhotetulla pöydällä ja leikkaa neljään yhtä suureen osaan. Rullaa osat neljään, noin n. 50 cm pituiseen säikeeseen. Aseta neljä säiettä neliön muotoon poikittain siten, että keskelle muodostuu pieni neliö: asettele kaksi säiettä vaakasuuntaan poikittain. Laita sitten kaksi säiettä pituussuunnassa poikittaisten säikeiden yli. Ota alempi poikittainen säie ja nosta se oikean pituussuunnassa olevan säikeen yli ja ylempi poikittainen säie vasemman pitkittäissuuntaisen säikeen yli. Lopputulos muistuttaa timanttia: keskeltä kaksi säiettä osoittaa oikealle, kaksi alaspäin, kaksi vasemmalle ja kaksi ylöspäin.

Solmun tekeminen aloitetaan yhdellä säikeellä, jotka on toisen säikeen alla, esimerkiksi oikean yläkulman säie. Ota tämä säie ja aseta se viereisen säikeen yli myötäpäivään. Toista tämä prosessi kaikilla säikeillä. Kun olet palannut kohtaan, josta aloitit solmujen tekemisen, toista sama uudelleen vastapäivään. Aseta oikea alasäie oikean yläsäikeen päälle. Siirry seuraavaan säikeeseen ja aseta se viereisen säikeen päälle ja niin edelleen. Toista prosessi vielä kerran. Tee sitten kolmas kerta vastakkaiseen suuntaan. Laita päät vain solmun alle ja paina kevyesti. Näin solmusta tulee tasaisen näköinen. 

Asettele solmupulla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja kohota uudelleen 30 minuuttia. Voitele sitten valkuaisella ja ripottele pistaasipähkinöitä ja mantelia päälle. Paista noin 25-30 minuuttia.
 

Vinkki:

Voit tehdä Ison solmupullan vaikka Kaneli-suklaakranssin reseptillä.

HIIVA

Solmupullan letitys