Hiivataikina on yksi niistä asioista, jonka valmistamisen joko hallitset tai et, eikö niin? Ei aivan. Toki taikinan valmistaminen vaatii harjoittelua, mutta näiden yksinkertaisten leivontavinkkien avulla onnistut hiivataikinan valmistamisessa.
Hiivataikinan voit valmistaa kummalla tahansa hiivalla. Sinun ei tarvitse huolestua pullanhimon iskiessä, jos kaapista löytyy vain kuivahiivaa, vaikka resepti vaatisi tuorehiivaa. Pullataikinan valmistus onnistuu myös kuivahiivalla pakkauksen ohjeita noudattamalla. Toisin kuin leivän leipomisessa, hiivan avulla taikinajuuren valmistaminen ei ole pakollista. Toki juuresta valmistetut leivonnaiset ovat kuohkeampia ja säilyvät tuoreina pidempään.
Jos hiivataikinalla olisi luonteenpiirteitä, se olisi erityisherkkä. Se tarvitsee huomiota ja rakkautta. Mutta kaikki vaiva on sen arvoista. Hiivataikina tykkää muutamasta ylimääräisestä pyöräytyksestä taikinakoukuilla tai muutaman minuutin pidemmästä vaivaamisesta. Mitä enemmän taikinaa vaivataan, sitä enemmän taikina kohoaa. Kohoamisen takana on hiivasieni, joka käyttää ravinnokseen jauhotärkkelyksen sisältämää sokeria ja muodostaa aromiaineita ja hiilidioksidia. Hiivan käyminen ja taikinan nouseminen mahdollistavat tasarakenteiset leivonnaiset. Ole kuitenkin varoivainen – liika vaivaaminen ei myöskään ole hyväksi taikinalle.
Kun hiivataikina nousee, siihen muodostuu pieniä ilmakuplia. Jauhotärkkelys, jota hiiva ei ole vielä muunnellut sokeriksi, jää taikinaan. Jossain vaiheessa tärkkelys ei enää kykene pitämään hiilidioksidia, ja taikina lässähtää. Näin tapahtuakseen taikina on jätettävä huomattavan pitkäksi ajaksi nousemaan. Useissa resepteissä käytetään tuplakohotusta, jossa ensimmäisen ja pidemmän kohotusvaiheen aikana taikina kaksinkertaistuu. Sitten kohonnut taikina muotoillaan pulliksi tai pullapitkoiksi, jonka jälkeen leivonnaisia kohotetaan pellillä vielä muutamia minuutteja.
Hiivataikina tulisi mieluiten jättää nousemaan lämpimään paikkaan – lämpimässä taikina on onnellisimmillaan! Ole kuitenkin tarkkana, ettei lämpötila nouse yli 40 ° C. Vedoton paikka on taikinalle paras – peittele taikina vaikka peiton alle piiloon. Yksinkertaisempaa on ehkä laittaa taikinakulho uuniin, joka ei ole vielä päällä tai sitten voit tiskialtaaseen haaleaan vesihauteeseen ja tarjota herkälle hiivalle paras mahdollinen ympäristö toimia.
Mitä tehdä, kun hiivataikina ei nouse? Peli ei ole vielä menetetty! On mahdollista, ettei hiivataikina tahdo nousta. Kuten aiemmin sanottu, hiivataikina on herkkä. Ehkä hiiva on nälissään ja kaipaa hieman ravintoa – tarjoa sille ripaus sokeria, joka ruokkii hiivaa nousemaan (ainakin hieman enemmän). Jos taikina ei nouse ollenkaan, se on todennäköisesti liian kylmää. Kokeile sijoittaa taikina hieman lämpimämpään paikkaan. Älä kuitenkaan laita taikinaa liian kuumaan paikkaa, koska se pilaa taikinan. Jos taikina on liian kovaa, lisää vähitellen pieni määrä nestettä. Mutta muista, että odotus palkitaan. Lisäät sitten vettä, maitoa tai muuta nestettä vain vähän kerrallaan.
Hiivataikinan pakastamisesta on monta mielipidettä. Taikinan laatu kärsii aina hieman pakastamisesta ja sen jälkeisestä sulattamisesta.Tiiviisti pakattuna hiivataikina säilyy pakkasessa jopa kuusi kuukautta. Kun haluat käyttää pakastetun taikinan, ota se edellisenä päivänä jääkaappiin sulamaan ja anna sen nousta lämpimässä paikassa ennen muotoilua. Parhaiten leivonnaiset kuten pullat ja leivät onnistuvat kun ne on muotoiltu valmiiseen muotoon jo ennen pakastamista.
Hiivateoriaa on nyt opiskeltu tarpeeksi ja on aika, siirrytään käytäntöön! Tässä on yksinkertainen perusresepti hiivaleivän leivontaan.

Aamiainen ja Brunssi
Kenellä on kaunein letti? Näillä ohjeilla onnistut pullpitkon letittämisessä. Vaikka klassisessa letissä käytetään kolmea säiettä, pullaa letittäessä mahdollisuudet ovat rajattomat! Mikset kokeilisi letittää viidellä tai jopa yhdeksällä säikeellä? Kokeile rohkeasti!

Pullat

Pullat

Pullat