Flag
Tapahtumat
Herkulliset joululahjat

Lahjan antaminen on usein palkitsevampaa kuin lahjan saaminen, ja ilo on vieläkin suurempi, jos teet lahjan omin käsin ja käärit sen rakkaudella. Suosituimpia joululahjoja ovat konvehdit ja pienet suklaaleivonnaiset, minkä vuoksi tutustutaankin niihin lähemmin. Konvehdit ja pikkuleivonnaiset ovat suupalan kokoisia suklaaherkkuja, jotka on täytetty nougat’lla, marsipaanilla, pähkinöillä, ganachella tai muulla vastaavalla. Konvehdeissa on vähintään 25 prosenttia suklaata; jos suklaata on vähemmän, kyse on suklaamakeisesta tai -leivonnaisesta.

Heart
Kotitekoiset suklaat
Heart

Konvehtien ja suklaiden valmistaminen kotona

Suklaasta on mahdollista loihtia mitä kauneimpia pieniä taideteoksia, mutta on tärkeää tuntea raaka-aine, jotta lopputuloksesta tulee täydellinen. Kannattaa ensinnäkin käyttää aina kuorrutussuklaata (couverture), sillä se on tehty kaikkein laadukkaimmasta kaakaosta. Muut suklaat sisältävät usein lisättyä rasvaa, joka voi erottua temperoinnin aikana ja muuttaa koostumuksen rakeiseksi. Myös oikea lämpötila, oikeanlaiset välineet ja riittävä kärsivällisyys ovat valttia.

Suklaan valmistuksessa tarvittavia välineitä
Heart

Vaaka

Konvehtien ja suklaamakeisten valmistaminen muistuttaa pitkälti leipomista: täsmällisyys on tärkeää ja tarkat mitat ratkaisevat. Kannattaa käyttää digitaalista keittiövaakaa, jotta voit varmistua ainesosien oikeista määristä.

Lämpömittari

Suklaan sulattaminen on herkkä prosessi. Lämpötilan on pysyttävä koko ajan oikeana, ja sen mittaamiseen tarvitaan digitaalista lämpömittaria. 

Vesihaude

Temperointia varten tarvitaan vesihaude, joka muodostuu teräskulhosta sekä kattilasta, jonka pohjalla on kuumaa vettä. Teräskulho tulee asettaa kattilan päälle siten, ettei kulhon pohja osu veteen.

Jäähdytysritilä

Konvehdit tulisi asettaa jäähdytysritilälle, jonka päällä ne voidaan kuorruttaa jatkuvalla liikkeellä. Näin saadaan tasainen lopputulos ja ylimääräinen suklaa valuu pois kerääntymättä konvehtien pohjaan.

Konvehtien kuoret

Voit valmistaa täytettäviä konvehtikuoria itse muottien avulla, mutta prosessi on melko monimutkainen. On helpompaa ostaa konvehtikuoret valmiina ja sitten vain täyttää ja kuorruttaa ne oman maun mukaan.        

Suklaalevymuotti

Siistin ja tasaisen lopputuloksen saamiseksi voit tilata verkosta silikonisia suklaalevymuotteja ja koristella suklaalevyt haluamallasi tavalla.

Suklaatryffelit
Heart
Suklaan oikeaoppinen temperointi
Heart

Suklaa on sulatettava ennen kuin sitä voidaan käyttää konvehtien kuorruttamiseen tai leivonnaisiin tai ennen kuin se voidaan kaataa suklaalevymuotteihin. Oikeaoppinen temperointi on tärkeää, sillä suklaa voi muuten paakkuuntua, menettää kiiltoaan tai saada harmahtavan sävyn jäähdyttyään. 

Aloita kuumentamalla noin 80 prosenttia kuorrutussuklaasta 40–45-asteiseksi vesihauteessa. Etenkin jos käytät valkoista suklaata, tätä lämpötilaa ei tulisi koskaan ylittää, sillä suklaan maitoproteiini voi muuten erottua ja muuttua rakeiseksi.

Kun oikea lämpötila on saavutettu, ota sulanut suklaa vesihauteesta ja lisää vähitellen joukkoon loput hienoksi rouhitusta suklaasta. Anna suklaamassan jäähtyä noin 26–28-asteiseksi.

Siirrä suklaa sitten uudelleen vesihauteeseen ja lämmitä se 29–33-asteiseksi koko ajan sekoittaen.

Jäähdyttäminen
Heart

Anna suklaan jäähtyä kokonaan ennen kuin nautit loihtimiasi konvehteja tai annat niitä lahjaksi. Jäähdyttämiseen kelpaa mikä tahansa paikka, kunhan huonelämpötila on korkeintaan 20 °C. Pidä suklaa suojassa kosteudelta ja pölyltä sekä auringonvalolta.

Suklaan tulee antaa jäähtyä rauhassa ilman, että sitä siirrellään tai kosketetaan. Jäähtyminen kestää noin kaksi tuntia, joiden aikana suklaa kutistuu. Tämän jälkeen suklaa yleensä irtoaa muotista helposti.

Säilytys
Heart

Suklaata tulisi säilyttää kuivassa paikassa, joka ei ole liian lämmin tai liian kylmä. Etenkin valkoinen suklaa voi imeä itseensä hajuja, minkä vuoksi se tulisi pakata ilmatiiviisti tai pitää erillään voimakkaasti tuoksuvista ruoista, kuten juustosta ja sipulista.

Millaisia lahjoja suklaasta voi loihtia?

Suklaalahjan muodossa ja väreissä riittää valinnanvaraa. Jos konvehdit tuntuvat liian monimutkaisilta ja suklaalevyt liian yksinkertaisilta, seuraavassa on muutamia inspiroivia vaihtoehtoja:

Heart

Kaakaotikut

Kaakaotikkuja on helppo tehdä itse. Temperoi vain suklaa ja kaada se mukin sisälle mahtuvaan pieneen kuppiin tai muottiin. Esimerkiksi pestyt jogurttipurkit käyvät tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Työnnä sitten jäätelötikku tai muu puutikku suklaaseen ja anna jäähtyä. Voit myös käyttää kanelitankoja, jotka paitsi näyttävät kauniilta myös tuovat kaakaojuomaan oman makuvivahteensa.

Likööri

Voit valmistaa itse likööriä erilaisista alkoholijuomista, kuten rommista tai Amarettosta. Tässä kermaliköörin perusohje:

1 kananmuna, 1 dl kuohukermaa, 1 dl maitotiivistettä, 30 g sokeria, yhden vaniljatangon siemenet, 1 dl alkoholia (esim. Amarettoa), 50 g suklaata.

Sulata suklaa, sokeri ja maitotiiviste kattilassa. Lisää joukkoon kananmuna ja keitä keskilämmöllä, kunnes seos paksuuntuu. Kaada sitten joukkoon kerma ja alkoholi ja keitä koko ajan sekoittaen noin 5 minuuttia, kunnes seos jälleen paksuuntuu.

Kakkutikkarit 

Kakkutikkarit, englanniksi cake pops, pyöritetään tavallisesti massasta, joka valmistetaan kakkupohjasta ja esimerkiksi tuorejuustosta. Tämän jälkeen pallot asetetaan puutikkujen päähän, annetaan jäähtyä ja kuorrutetaan lopuksi suklaalla tai muulla kuorrutteella sekä koristellaan oman maun mukaan.

Pikkuleivät

Erilaiset pikkuleivät ovat aina mieluinen lahja, olivatpa ne sitten perinteisiä, hassun muotoisia tai mielikuvituksellisesti koristeltuja.

Koristelu
Heart

Jotain uutta: luovia yhdistelmiä

Karhunvatukka-ginikonvehdit
Earl Grey -konvehdit 
Piparinmakuiset kaakaotikut kanelitangolla
Viski-suolakinuskitäyte
Timjami-vaniljasuklaa

Koristelussa vain mielikuvitus on rajana! Voit esimerkiksi sekoittaa keskenään eri suklaalajeja, lisätä täytteisiin halutessasi alkoholia sekä koristella valmiit herkut kide- tai tomusokerilla. Tässä muutamia herkullisia koristeita:

  • Vaahtokarkit
  • Sokerihelmet
  • Mausteet (kanelitanko, chilihiutaleet ja kokonaiset pippurit ovat suosittuja)
  • Suklaahiput
  • Yrtit (esimerkiksi rosmariinista saa näyttävän koristeen)
  • Kuivatut marjat (goji-marjat antavat jännittävän makuvivahteen)
  • Syötävät kukat
  • Pähkinät
  • Pistaasit
  • Sormisuolahiput

Ekologiset pakkaukset
Heart

Lahjojen antaminen on hauskaa, senhän kaikki jo tietävät! Mutta se voi olla vieläkin hauskempaa, jos teet lahjat omin käsin ja käärit ne rakkaudella. Voit itse askarrella monenlaisia lahjapakkauksia, mikä säästää rahaa ja on yleensä myös ympäristöystävällisempää.

Paperipussit

Paperiset eväspussit ovat täydellisiä suklaalevyn kääreitä, ja ne voi maalata tai koristella etukäteen. Voit myös valita vaatimattomamman tyylin ja kääräistä lahjan vain luonnonkuitunaruun, jolloin paketin sisältö on pääosassa.

Pahvirasiat

Voit joko taitella pahvirasioita itse tai ostaa niitä valmiina. Saat niistä erityisiä koristelemalla ne esimerkiksi kauniilla vesiväreillä tai kirjoituksella. Jos sinussa ei kuitenkaan ole taiteilijan vikaa, voit käyttää leimasimia ja luoda niillä näyttäviä koristeita.

Peltirasiat

Peltirasioita myydään useimmissa sisustusmyymälöissä, ja ne ovat ihanteellisia erityisesti konvehtien pakkaamiseen. Konvehdit voi asettaa rasiaan kauniisti riviin, ja siellä ne pysyvät myös hyvin suojassa. Kun konvehdit on nautittu, rasialle löytyy helposti muutakin käyttöä.

 

Lasipurkit

Pese käytetyt hillopurkit huolellisesti ja täytä ne sitten pienillä herkkupaloilla. Voit liimata tai kääriä kanteen kangasta koristeeksi. Pienet patenttikorkilla suljettavat pullot sopivat erinomaisesti likööreille, ja ne voi koristella rusetilla ja pienellä käsin kirjoitetulla etiketillä.