Kaikilla liivatelehdillä on Bloom-arvo, joka ilmaisee hyytelöimisvoimakkuutta. Mitä korkeampi arvo, sitä kiinteämpää liivatetta lehdillä syntyy. Liivatelehtien vahvuus on jaettu neljään eri Bloom-arvoon – pronssiin, hopeaan, kultaan ja platinaan, niiden hyytelöimisvoimakkuuden mukaan. Leivonnassa käytetyn liivatteen kiinteys vaihtelee useimmiten 125 ja 250 Bloomin, eli pronssin ja platinan välillä. Dr. Oetkerin Liivatelehtien Bloom-arvo on platina, eli paras mahdollinen. Laadukkaat, korkean Bloom-arvon liivatelehdet ovat kevyempiä ja kooltaan pienempiä. Mitä korkealaatuisempi liivatelehti, sitä vähemmän se painaa ja sitä kestävämpi lopputulos on. Toisin kuin joskus luullaan, ei liivatelehtien suuri koko ole se, joka takaa hyvän hyytelöitymisen. Leivontahyllyllä kannattaa siis kilohinnan sijasta tarkkailla tuotteiden Bloom-arvoja.
Liivate eli elintarvikegelatiini on yleisimmin leivonnassa käytetty hyytelöimisaine. Liivatetta käytetään, kun aikaan halutaan saada hyytelömäinen tai kiinteä rakenne, häikäisevän kaunis kiille tai pehmeä ja muhkea täyte. Liivate pehmenee nesteessä ja jähmettyy jäähtyessään. Liivatteen käyttöä jännitetään aivan turhaan, sillä korkealaatuisella liivatteella ja hyvillä ohjeilla sen kanssa leipominen on helppoa.
Dr. Oetkerin valikoimasta löytyy jokaiselle leipurille sopiva vaihtoehto – liivatelehdistä Liivatejauheeseen ja täysin kasviperäiseen Vegegeliin. Anna siis luovuutesi kukkia ja kokeile!
Leivokset
Makeiset
Jälkiruoat
Hyydytettävät kakut
Kakut
Anna liivatteen turvota noin 5 minuuttia ennen liuottamista kuumaan nesteeseen. Vältä liivatteen keittämistä, sillä se heikentää liivatteen hyydytystehoa. Vältä myös liian suuria lämpötilaeroja. Kuuman liivatenesteen kaataminen jääkylmään massaan aiheuttaa liivatteen epätasaisen hyytymisen.
Osa tuoreista hedelmistä, kuten mansikka, kiivi tai ananas saattavat heikentää liivatteen toimintaa. Nämä hedelmät kannattaa kiehauttaa, jolloin liivatteen toimimista estävä entsyymi hajoaa.
Liika liivate tekee kakuista kumisia, kun taas liian vähäisellä määrällä mousse ei jaksa säilyttää muotoaan. Käytä siis liivatetta aina reseptin mukaan!
Erilaiset hyydyttäjät pystytään usein korvaamaan hyvin toisillaan. Hyödyllinen muunto-ohje kannattaa ottaa talteen ja avuksi leivontaan: 3 liivatelehteä = 1½ tl liivatejauhetta = 1 pss vegegeliä
Dr. Oetkerin Liivatelehti, Luomu Liivatelehti ja Nauta Liivatelehti vastaavat hyydytysarvoltaan toisiaan, joten voit korvata ne suoraan 1:1 suhteella eri resepteissä.
Liivatejauhetta tai Vegegeliä käytettäessäsi on hyvä tietää, että 1 tl liivatejauhetta vastaa kahta liivatelehteä ja 1 pss Vegegeliä vastaa noin kolmea liivatelehteä. Näillä voit korvata liivatteen useimmissa resepteissä.