Flag
INSPIROIDU
Parempia piirakoita

Vaikka piirakoita pidetään ehkäpä enemmän perinteisinä englantilaisina tai amerikkalaisina leivonnaisina, on piirakoista olemassa monenlaisia versioita ympäri maailman. Yhteistä näille on se, että perinteisesti piirakat leivotaan syksyisin. Tällöin hedelmien ja kasvisten satokausi on parhaimmillaan ja kesällä poimitut marjat voidaan ottaa pakkasesta, jotta niille voi antaa uuden elämän lämpimän, tuoksuvan piirakan muodossa. Mutta miksipä piiraista ei voisi nauttia myös ympäri vuoden!

Picture -


Pohja jokaiselle piirakalle: helposti muovailtava taikina

Jotta voit tehdä upeita ja moninaisia piiraita, tarvitset joustavan ja silti kestävän taikinan. Tällaisen taikinan avulla saat luotua mitä kauneimpia kuvioita piirakkasi päälle. Tässä ainekset, joita tarvitset piirakkataikinaa varten:

  • 7,7 dl vehnäjauhoja
  • 250 g créme fraichea
  • 200 g voita
  • 1 ripaus suolaa
  • 1 rkl sokeria

  1. Taikina on helppo valmistaa. Voit vaivata taikinan aineosat yhteen joko käsin tai esim. monitoimikoneella, mikä vain on parhain vaihtoehto, jotta saat taikinasta tasaisen.
  2. Jaa taikina kahteen yhtä suureen palaan. Kaulitse toinen paloista, tämä on piirakkasi pohja. Varmista, että kaulit taikinan sopivan kokoiseksi piirakkavuokaasi.
  3. Voit siirtää piirakkapohjan vuokaan kaulimen avulla. Laita piirakkapohja sitten jääkaappiin jäähtymään. Huolehdi, että piirakkapohja pysyy ehjänä ja muodossaan.
  4. Laita myös toinen puoli taikinasta jääkaappiin. Tämä kaulitaan sitten, kun piirakkapohjan päälle on levitetty täyte. Tästä kuitenkin enemmän seuraavissa osioissa, joissa käsitellään piirakkatäytteitä ja -kuviointeja.

Kirsikkapiirakka pienillä kukilla

Picture -

Aloitetaan kaikista helpoimmasta piirakkatyylistä: pieniä kukkia, jotka koristavat kirsikkapiirasta. Täytettä varten tarvitset: 


  • 1 kg purkki hapankirsikoita tai vaihtoehtoisesti sulatettuja pakastekirsikoita
  • 1,2 dl sokeria
  • 2 rkl tärkkelystä
  • 1 rkl sokeria

  1. Kypsennä kirsikoita säilykepurkin sisältämässä nesteessä tai pakastekirsikat sulamisnesteessä minuutin ajan. Siivilöi kirsikat, mutta ota myös mehu talteen.
  2. Mittaa 2,5 dl kirsikkamehua ja laita sivuun.
  3. Sekoita tärkkelys ja 4 rkl kirsikkamehua keskenään. Kaada loput mehusta takaisin kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.
  4. Sekoita tärkkelys-mehuseos kiehuvan mehun joukkoon ja keitä muutama sekunti. Lisää kirsikat ja makeuta oman makusi mukaan sokerilla.
  5. Kun kirsikkaseos on jäähtynyt, kaada se jo vuoassa olevan piirakkapohjan päälle.
  6. Käytä koristelua varten pientä kukan muotoista keksimuottia. Kauli nyt toinen puoli taikinasta ja leikkaa tästä niin monta pientä kukkaa kuin saat.
  7. Jatka aina jäljellä olevan taikinan kaulimista, kunnes kaikki taikina on käytetty. Käytä luovuuttasi, voit lisätä useampia kukkia kerroksiksi piirakan päälle.

VIDEO

Tee näin Kirsikkapiirakka:

Mustikkapiirakka tähtikuvioinnilla

Picture -

Käyttämällä samoja perusohjeita kuin kirsikkapiirakassa, mutta ns. käänteisesti, saamme tehtyä tämän mustikkapiirakan. Ennen kuin aloitat, täytyy valmistaa mustikkapiirakan täyte. Tätä varten tarvitset seuraavat ainekset: 

  • 480 g pakastemustikoita tai tuoreita mustikoita
  • 0,5 perunajauhoja
  • 1 rkl sokeria
  • kanelia

  1. Sulata pakastemustikat ja siivilöi ne. Ota mustikan mehu talteen. Vaihtoehtoisesti siivilöi tuoreet mustikat ja kerää näiden mehu talteen.
  2. Mittaa 3 dl mehua ja jätä odottamaan.
  3. Sekoita keskenään tärkkelys, sokeri ja 4 rkl mustikoiden mehua.
  4. Kaada loput mehusta kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi liedellä.
  5. Sekoita mehun joukkoon mehu-tärkkelysseos ja kiehauta muutaman sekunnin ajan. Lisää sitten mustikat ja kaneli.
  6. Kun mustikkatäyte on jäähtynyt, kaada se valmistamasi piirakkapohjan päälle.
  7. Kauli toinen taikinan puolikas pyöreäksi. Huolehdi, että kaulittu taikina on riittävän suuri peittämään piirakan. Käytä lautasta varmistaaksesi oikean koon ja poista ylimääräinen taikina leikkaamalla.
  8. Leikkaa pieniä tähtiä tähdenmuotoisella keksimuotilla, ota tähtikuviot irti muusta taikinasta. Käytä kaulinta apunasi ja siirrä kuvioitu taikina piirakkasi päälle.
  9. Painele piirakan reunat tiiviisti yhteen ja leikkaa ylimenevä taikina.


VIDEO

Tee näin Mustikkapiirakka:

Ristikkokuvioinen kurpitsapiirakka

Picture -

Kurpitsapiirakka on yksi perinteisimmistä piirakkaresepteistä. Tätä varten tarvitset seuraavat ainekset:

  • 750 g kurpitsaa (esim. hokkaidokurpitsa, myskikurpitsa, tms.)
  • 1 dl vettä
  • 1,5 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 150 g crème fraîchea
  • 2 rkl tärkkelystä
  • muskottipähkinää
  • kanelia

  1. Keitä kurpitsaa vedessä, kunnes se on pehmennyt.
  2. Siivilöi kurpitsa ja jätä jäähtymään.
  3. Kun kurpitsa on jäähtynyt, voit soseuttaa sen.
  4. Yhdistä muut ainekset ja sekoita ne keskenään tasaiseksi massaksi. Mausta oman mieltymyksesi mukaan muskottipähkinällä ja kanelilla.
  5. Kaada tämä kermainen seos piirakkapohjasi päälle ja jatka sitten luovaan osioon eli kuviointiin.
  6. Tätä piirakkaa varten ohjeistamme, kuinka tehdä ristikkokuviointi.
  7. Kauli taikinan toinen osa. Leikkaa pizzaleikkurilla 12 noin 30 cm pituista taikinanauhaa.
  8. Jos haluat, voit leikata myös kuusi ylimääräistä 40 cm pituista nauhaa ja letittää niistä piirakan reunat. Lettien päädyt voi hyvin peittää taikinalehdillä, jotka saat leikkaamalla taikinasta lehden muotoisia kuvioita, kuten videolla näkyykin.

VIDEO

Tee näin Kurpitsapiirakka:

Pähkinäpiirakka kolmella punoksella

Picture -

Tämä rapea piirakka sisältää erilaisia pähkinöitä, joten tarvitset seuraavat ainekset:

  • 250 g pähkinöitä (esim. saksanpähkinöitä, manteleita, cashew-pähkinöitä ja maapähkinöitä)
  • 1,5 dl sokeria
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 rkl hunajaa
  • 1 kananmunan valkuainen

  1. Rouhi pähkinät karkeasti.
  2. Kuumenna sokeri pannulla, kunnes se muuttuu hieman ruskeaksi. Lisää pähkinät ja kerma, jatka kypsentämistä.
  3. Lisää hunaja, aseta sivuun ja anna jäähtyä.
  4. Kun seos on jäähtynyt, lisää kananmunan valkuainen ja kaada seos piirakkavuoassa olevan pohjan päälle.
  5. Kauli toinen osa taikinasta lettikuviota varten. Leikkaa pizzaleikkurilla 9 nauhaa, jotka ovat 2 cm leveitä ja 25 cm pitkiä. Käytä keksimuottia ja leikkaa lehdenmuotoisia kuvioita piirakan reunaa varten. Letitä kolme taikinanauhaa letiksi. Toista sama kahdelle muulle kolmen taikinanauhan parille, kunnes saat yhteensä kolme lettiä.
  6. Siirrä letit piirakan päälle. Leikkaa ylimääräinen taikina pois ja asettele lehdet piirakan reunoille.

VIDEO

Tee näin Pähkinäpiirakka:

Suklaapiirakka, jossa letitetty kotilokuvio


Picture -

Ennen koristelua, tehdään täyte. Tarvitset:

  • 4 dl kermaa
  • 300 g tummaa leivontasuklaata
  • 2 tl Dr. Oetker Vaniljasokeria
  • 0,5 dl sokeria
  • 50 g voita
  • kanelia
  • 1 kananmuna

  1. Kuumenna kerma kattilassa. Pilko suklaa karkeasti ja lisää kerman joukkoon.
  2. Poista kattila liedeltä, lisää sitten joukkoon vaniljasokeri, sokeri ja voi.
  3. Kun seos on hieman jäähtynyt, lisää kaneli ja vatkaa kananmuna huolellisesti joukkoon ennen kuin kaadat täytteen piirakkapohjan päälle.
  4. Kotilokuvion muodostamista varten kauli toinen taikinanpuolikas ja tee tästä leveydeltään 1 cm kokoisia taikinanauhoja.
  5. Ota kolme taikinanauhaa ja tee niistä letti. Toista sama lopuille taikinanauhoille, kunnes kaikki taikinanauhat on letitetty.
  6. Rullaa yksi letti pieneksi “kotiloksi” ja aseta se piirakan keskelle. Leikkaa loppu saksilla ja rullaa ympärille seuraava letti. Lisää lettejä yksitellen, kunnes piirakka on kokonaan peittynyt.

VIDEO

Tee näin Suklaapiirakka:

Ristikkokuvioinen omenapiirakka

Picture -


Tehdään seuraavaksi jälleen yksinkertainen, mutta perinteinen piirakkatäyte. Omenapiirakkatäytettä varten tarvitset seuraavia aineksia:

  • 1 ½ kg omenoita
  • 50 g voita
  • 2 rkl sokeria
  • kanelia

  1. Kuori omenat ja poista kota. Pilko pieniksi paloiksi.
  2. Kuumenna voi ja sokeri kattilassa.
  3. Lisää omenat ja höyrytä, kunnes omenat pehmentyvät. Mausta sitten kanelilla.
  4. Siivilöi omenat siivilän läpi ja yritä poistaa mahdollisimman paljon nestettä.
  5. Kun täyte on jäähtynyt, lisää se valmiin piirakkapohjan päälle. Valmistele toinen puoli taikinasta.
  6. Piirakkakuviota varten kaulitse taikina. Leikkaa taikina nauhoiksi. Päällistä varten tarvitset 25 taikinanauhaa, reunoille 6-9 nauhaa.
  7. Tee 9 letitettyä nauhaa ja lisäksi 2-3 letitettyä nauhaa reunoja varten.
  8. Aloita poikki- tai vaakasuunnasta ja siirrä 8 nauhaa piirakan päälle. Lisää samansuuntaisesti piirakan päälle myös yksi letitetty nauha.
  9. Lisää sitten uusia nauhoja toiseen suuntaan niin, että päälle muodostuu ristikkokuvio. Taita piirakan päällä olevia nauhoja, jotta voit pujottaa uudet nauhat osittain niiden alle. Jatka, kunnes olet lisännyt 7 nauhaa ja 2 letitettyä nauhaa.
  10. Laita jäljelle jääneet letitetyt taikinanauhat piirakan reunoille ja painele kevyesti piirakkaan. Paina myös reunalettien saumat yhteen yhdistääksesi ne.

VIDEO

Tee näin Omenapiirakka:

Lisäideoita:

Suurempien ja perinteisten piirakoiden sijasta voit tehdä myös pienempiä piirakoita, jotka sopivat herkulliseksi välipalaksi. Lisäksi niiden valmistaminen on hieno tilaisuus ottaa perheen pienimmät mukaan leivontahetkiin. Kokeile tätä helppoa ja yksinkertaista reseptiä.

Käytä samaa taikinaa kuin käytit suurempiin piirakoihin. Pienempien piirakoiden tekoon kelpaavat myös jämäpiirakkataikina tai vaikkapa toinen osa taikinasta, jonka laitoit jääkaappiin, kun teit suurempaa piirakkaa. 

Jos teet pieniä piirakoita, joista perheen pieninkin voi nauttia ja haluat vähentää lapsen sokerinsaantia, voit tehdä seuraavan reseptin pelkästään suupaloiksi pilkotuista omenoista. 




Täysikuun omenaminipiirakat 

Picture - Täysikuun omenapiirakat.png

  1. Pyöreitä, käden kokoisia piirakoita varten tulee taikinasta leikata kahden kokoisia ympyröitä. Voit käyttää esimerkiksi kahta eri kokoista keksimuottia tai kahta hieman eri kokoista lasia.  
  2. Jos haluat piirakoista vielä koristeellisemmat, voit leikata taikinasta pieniä tähtiä, sydämiä tai mitä tahansa haluamiasi muotoja suuremmista ympyröistä (kuvio jää taikinaan ”aukoksi”). 
  3. Lisää täytteet pienempien ympyröiden päälle ja jätä reunoista 2 cm täyttämättä. Voitele
    nämä reunat kananmunalla ja aseta suuremmat taikinaympyrät päälle. Painele
    ensin sormin, sitten painele haarukalla varmistaaksesi, että saumat ovat
    kiinni.
  4. Kun piirakat ovat valmiita, niiden tulisi olla kultaisen ruskeita ja täytteen hieman
    kuplivaa. 




Puolikuun muotoiset kirsikkapiirakat 

Picture -

  1. Vaihtoehtoisesti voit leikata taikinasta ympyröitä, jotka ovat kaikki samankokoisia. Kun lisäät
    täytteen yhden taikinaympyrän päälle, voit taittaa tämän kiinni puolikuuksi. Voit käyttää ympyrän muotoisia kuvioita varten halkaisijaltaan noin 12 cm keksimuottia, lasia tai pientä kulhoa. 
  2. Lisää täyte ja voitele piirakat kananmunalla. 
  3. Huolehdi, ettet täytä piirakoita liikaa. Yksi ruokalusikka täytettä 12 cm kokoiseen
    piirakkaan riittää. Taita taikina puoliksi ja painele saumat yhteen sormin. 
  4. Kuten suurempien piirakoiden kanssa, voit käyttää haarukkaa vielä painaaksesi saumat
    kunnolla yhteen. Varmista, että saumat ovat riittävän tiiviisti kiinni. 
  5. Pieniä, kädenkokoisia piirakoita voi paistaa uunissa 20 minuutin ajan, samassa
    lämpötilassa kuin isommatkin.



Lisää reseptejä: