Flag
Tapahtumat
Joulun teemakakut: Inspiraatiota juhlakauden leivontaan

Teemakakut ovat joulun trendi! Joulun lähestyessä on aika kaivaa esiliinat esiin ja leipoa. Sokerimassalla, marsipaanilla ja voikreemillä on lukemattomia mahdollisuuksia loihtia oma teemakakku. Teemakakku voi liittyä mihin tahansa juhlaan ja kakkuaiheita on loputtomasti korkokengistä suosikki urheilulajiin. Teemakakkuja yhdistää yksi tekijä, niiden on tarkoitus yllättää ja ilahduttaa. Tähän jouluun olemme luoneet kolme veikeää teemakakkua lumiukko, poro ja lahjapaketti! Minkä teemakakun sinä leivot tänä jouluna?

Sokerimassa– leivonnan supertähti

Jos haluat luoda sileän pinnan kakkuusi, sokerimassa on paras vaihtoehto. Kakun siloittaja on paras työväline sokerimassalle, koska se silottaa epätasaiset kohdat. Mikä on sitten sokerimassan haittapuoli? Valitettavasti sokerimassa ei ole maultaan ihmeellinen, koska se on tehty sokeritahnasta eli se maistuu makealta. Sokerimassa ei siten ole monipuolisin kuorrutevaihtoehto. 

Tyyli ennen sisältöä? Kyllä, mutta se ei haittaa. Täydellisesti viimeistelty pinta on tehnyt sokerimassoista suositun kakkuleipomoiden keskuudessa. Sokerimassaa on helppo käsitellä ja koristeet pysyvät hyvin muodossaan kuivumisen jälkeen. Sokerimassaa voidaan käyttää kuvioiden, kasvojen tai yksityiskohtaisten muotojen valmistukseen – ja sen voi värjätä minkä tahansa väriseksi. Valkoinen sokerimassa voidaan värjätä geelimäisellä tai nestemäisellä elintarvikevärillä. Kun kaulit sokerimassaa, käytä apunasi tomusokeria, jotta sokerimassa ei tartu kiinni pöytään. 

 

Vinkki:

Sokerimassa kannattaa levittää voikreemin tai ganachen päälle, jolloin sokerimassa on helpompi tasoittaa siistiksi ja se pysyy paremmin paikallaan. 

Voikreemi – helposti hienoa

Voikreemi tehdään käyttämällä vain kahta yksinkertaista ainesosaa: voita ja tomusokeria. Kaloreita ei kannata tarkkailla, sillä kuorrutus maistuu kevyeltä ja ilmavalta ja valmistuu nopeasti. Voit myös maustaa kuorrutetta haluamallasi tavalla lisäämällä mausteita, kuten vanilja- tai kaakaojauhetta. Hedelmien kuoret, hienonnetut yrtit ja keksimurut ovat myös hyviä ainesosia antamaan makua, rakennetta ja väriä. Esimerkiksi laventelin terälehdet  näyttävät hyvältä kuppikakkujen kuorrutuksessa. Myös bourbon-vanilja ja appelsiinin kuori sopivat hyvin voikreemin mausteeksi. 
    
Helposti levittyvän ja kermaisen koostumuksensa ansiosta voikreemi on ihanteellinen isompien kakkujen kuorruttamiseen. Kaikki kuviot, jotka vaativat rakennetta, kuten aallot, lumi tai epätasaiset maisemat, on helppo luoda voikreemillä. Lastan avulla voikreemistä voidaan tehdä myös tasainen pinta. Voikreemi on helpompi kuin sokerimassa, koska voit korjata epäonnistuneen kohdan tasoittamalla sen lastalla ja yrittämällä uudestaan. 

Mantelimassa – perinteinen ja tyylikäs

Mantelimassa eli marsipaani on perinteisessä leipomisessa suosituin kuorrute. Ammattileipurit ovat käyttäneet tätä mantelin ja sokerin mainiota yhdistelmää kakkujen koristeena 1500-luvulta lähtien. Mantelimassa on vaaleanruskeaa ja sille ominaista on voimakas maku, joka ei ole kaikkien mieleen. Mantelimassa vaaleanruskea väri tekee siitä hieman haasteellisemman värjätä. Jos haluat kuorruttaa kakun marsipaanilla, tarvitset kärsivällisyyttä, sillä mantelimassa on tahmeaa ja repeää helposti. Voit käyttää kookosöljyä apuna estääksesi repeämisen. Mantelimassan hyvä puoli on se, että sen pähkinäinen maku sopii erinomaisesti talvileivontaan. 

Minkä tahansa kuorrutteen valitset kakkuusi, muista nauttia sen koristelusta, äläkä pelkää uusien kuorrutteiden kokeilua tai epäonnistumista. Harjoitus tekee mestarin – mitä enemmän harjoittelet, sitä herkullisempia kakkuja joudut syömään myöhemmin. Mottomme onkin ”bake it until you make it”!