Flag
Vaniljatahna
Inspiroidu
Vanilja
Vaniljatahna

Jos olet koskaan kaapinut siemeniä vaniljatangoista valmistaessasi vanukasta tai käyttänyt vaniljasokeria leipoessasi kosteita kakkuja, olet varmasti kuullut myösvaniljatahnasta. Sitä myydään purkeissa, ja sen löytää leivontaosastolta muiden vaniljatuotteiden rinnalta. Mitä nämä purkit oikeastaan sisältävät? Mihin vaniljatahna sopii ja voiko sitä valmistaa itse kotona? Kerromme sinulle kaiken tarvittavan.

Mitä vaniljatahna on?

Vaniljatahna on yleensä tahnaa, joka on valmistettu vaniljauutteesta ja uutetuista vaniljansiemenistä. Koostumukseltaan se muistuttaa paksua siirappia. Vaniljatahnalle ominaiset mustat hiput syntyvät käyttämällä uutettuja vaniljansiemeniä.

Mihin vaniljatahnaa käytetään

Vaniljatahnaa käytetään pääasiassa makeisiin leivonnaisiin, jälkiruokiin ja kreemeihin. Yksinkertaisin tapa mitata vaniljatahnaa on käyttää teelusikkaa – jos lusikkaa lämmittää kevyesti, tahnan koostumus muuttuu ja sen käytöstä tulee helpompaa.

Yhä useammin näkee myös suolaisia reseptejä, joihin lisätään hieman vaniljaa. Käytettäessä vaniljatahnaa suolaisissa ruoissa on tärkeää pitää määrä niin pienenä, että ruokaan tulee vain aavistus vaniljan mausta.

Vaniljatahnan korvaaminen

Eikö kaapista löydy vaniljatahnaa? Ei hätää! Vaikka osa vaniljatuotteista sopii paremmin tiettyihin resepteihin, niitä voi korvata tekemällä pieniä muutoksia.

  • Jos haluat korvata vaniljatahnan vaniljauutteella, yksi teelusikallinen vaniljatahnaa vastaa yhtä teelusikallista vaniljauutetta.

  • Jos korvaat vaniljasokerin vaniljatahnalla, korvaussuhde 1:1 on mahdollinen, mutta maku jää hieman miedommaksi. Jos käytät vaniljasokeria makeassa reseptissä, on myös tärkeää muistaa vähentää muuta reseptissä olevaa sokeria käyttämäsi vaniljasokerin määrällä.

Vaniljatahnan ostaminen ja säilytys

Vaniljatahnaa myydään hyvin varustettujen supermarkettien leivontaosastoilla. Koska on uudelleensuljettavassa pakkauksessa, sitä on helppo lisätä haluamansa määrä maun mukaan. Tahnaa tulisi säilyttää huoneenlämmössä kosteudelta ja valolta suojattuna.Taylor & Colledge Vanilla Paste Luomu -vaniljatahna 

Kotitekoinen vaniljatahna

Haluatko käyttää vaniljatankoja? Voit valmistaa vaniljatahnaa itse tällä yksinkertaisella reseptillä.

Resepti noin 230 g vaniljatahnaa

 

Ainekset:

 

  • 6 vaniljatankoa
  •  1,5 dl fariinisokeria
  • 1 dl vettä

 

Valmistus:

  • Leikkaa vaniljatankojen päät pois. Leikkaa sitten tangot noin 1 cm:n pituisiksi paloiksi.
  • Kiehauta vesi ja fariinisokeri kattilassa ja anna seoksen kiehua hiljalleen noin minuutin ajan. Laita seos ja pilkotut vaniljatangot lämmönkestävään tehosekoittimeen ja soseuta tahnaksi suurella nopeudella.

  • Siirrä lämmin vaniljatahna puhtaaseen suljettavaan lasiastiaan ja anna sen jäähtyä ennen kannen sulkemista. Säilytä jääkaapissa.

  

Kotitekoinen vaniljatahna säilyy ilmatiiviissä purkissa muutamia viikkoja. Työvälineiden ja säilytyspurkin puhtaus ovat tärkeitä vaniljatahnan säilyvyyden kannalta.

Vaniljatahnaa sisältäviä reseptejä