Flag
Vaniljatanko
Inspiroidu
Vanilja
Vaniljatanko

Vanilja on yksi maailman suosituimmista ja hienostuneimmista mausteista. Vaniljatangot ovat vaniljakasvin fermentoituja siemenkotia. Sadonkorjuun jälkeen, kun tangot ovat vielä vihreitä, alkaa kuivausprosessi, jonka aikana vaniljan luonnollinen aromi pääsee kehittymään. Vaniljatankojen massa (siemenet) on mehukasta ja maultaan pehmeää ja täyteläistä.

Mihin vaniljatankoja käytetään?

Aidot vaniljatangot ovat ihanteellinen vaihtoehto niille, jotka haluavat käyttää kaikkein luonnollisinta vaniljatuotetta. Siemeniä voidaan käyttää niin makeiden kuin suolaistenkin annosten maustamiseen. Älä kuitenkaan heitä tuoretta vaniljatankoa pois! Se sopii erityisen hyvin kotitekoisen vaniljasokerin valmistamiseen. Haluatko oppia lisää vaniljakasvista? Lähde kanssamme matkalle tropiikkiin tutustumaan vaniljaorkidean alkuperään ja viljelyyn.

Vaniljatankojen ostaminen ja säilytys

Kun ostat kokonaisia vaniljatankoja, kiinnitä huomiota muutamaan tärkeään laatuominaisuuteen, joiden perusteella tiedät valitsevasi hyvän tuotteen. Näiden vinkkien avulla tunnistat korkealaatuisen vaniljatangon.

  1. Valitse pehmeitä vaniljatankoja, joissa tunnet vaniljamassan ja jotka taipuvat katkeamatta. Näin voit olla varma, ettet ole ostamassa kuivia tankoja.
  2. Vaniljatankojen värin tulisi olla tasaisen tummanruskea tai musta. Vältä tankoja, joissa on valkoisia kohtia tai jotka ovat jo vaalentuneet.
  3. Jos pystyt tutkimaan valitsemiasi tankoja ennen niiden ostamista, varmista, että voit tuntea niiden kuoren. Niissä tulisi olla nahkamainen rakenne, joka ei repeä taivutettuna.

Säilytä vaniljatankoja lasiputkilossa pimeässä ja kuivassa paikassa. Vaniljatangot eivät saa altistua lämmölle, sillä silloin ne menettävät kosteuttaan ja niiden massa pääsee kuivumaan.

Monien muiden tuotteiden tavoin vaniljatangot säilyvät pidempään kuin niiden parasta ennen ‑päiväys antaa olettaa. Jos sinulla kuitenkin sattuu olemaan kuivia vaniljatankoja, joiden siemeniä on vaikea kaapia pois, voit tehdä niistä hienoa vaniljajauhetta. Tarkemmat ohjeet sen valmistamiseksi löydät vaniljajauhetta koskevasta artikkelista.

Vaniljatankojen korvaaminen

Kaupan leivontaosastolla on laaja valikoima vaniljatuotteita, joilla voi korvata tuoreita vaniljansiemeniä. Vaniljauute on erinomainen vaihtoehto helposti käsiteltävän koostumuksensa vuoksi. Jos reseptissäsi lukee yksi vaniljatanko, voit käyttää sen sijaan kaksi teelusikallista vaniljauutetta. Jos reseptissäsi on tarkoitus olla näkyviä vaniljanhippuja, tarkista vaniljauutetta ostaessasi, sisältääkö se vaniljansiemeniä.

Siementen poistaminen vaniljatangosta

Monet kotileipurit eivät uskalla käyttää kokonaisia vaniljatankoja, sillä he eivät osaa poistaa siemeniä. Tällä videolla näytämme, miten tuoreet siemenet saa kaavittua pois tangosta helposti ja nopeasti.

Step-by-step ohjeet

  1. Picture -
  2. Picture -
  3. Picture -
  4. Picture -
  5. Siemenet tulee käyttää heti, kun ne on poistettu tangosta, sillä muuten ne kuivuvat ja menettävät makunsa.

Vaniljatankoja sisältäviä reseptejä