Olemme koonneet yhteen Halloweenin suosikkireseptit. Yhtenä pääraaka-aineena on tietysti kurpitsa! Resepteistä löytyy vaihtoehto niin vegaaneille kuin niille, jotka haluavat nauttia kurpitsaherkun ilman gluteenia. Kurpitsapatukat voi tarjoilla samaan tapaan kuin mokkapalat, gluteeniton kurpitsapiirakka hurmaa makeudellaan ja juustokakku kurpitsasta on ihana vegaaninen herkku. Täydellisiä syysiltoihin!

Leivontavinkit

Aamiainen ja Brunssi

Juomat

Kakut

Hyydytettävät kakut

Muffinit
Tietyille vuodenajoille ominaisissa ainesosissa on jotakin aivan erityistä. Ehkä se johtuu siitä, että joudumme odottamaan kuukausikaupalla ennen kuin pääsemme loihtimaan niistä herkkuja. Tai ehkä ne ovat erityisen lähellä sydäntämme, koska niihin liittyy tiettyjä muistoja ja tunnelmia. Yksi tällaisista kausiherkuista ovat kurpitsat eri muodoissaan ja väreissään – ja niistä on iloa muutenkin kuin halloweenina!
Nostetaanpa kissa heti pöydälle: ovatko kurpitsat hedelmiä vai vihanneksia? Mielipiteet vaihtelevat sen mukaan, keneltä asiaa kysytään ja mitä määritelmää käytetään. Maalaisjärjellä ajateltuna kurpitsoja pidetään yleensä vihanneksina niiden kasvuolosuhteista ja vähemmän makeasta mausta johtuen. Kasvitieteellisestä näkökulmasta katsottuna kurpitsat ovat kuitenkin hedelmiä, koska ne syntyvät kukkivan kasvin siemenestä. Vihannes tai hedelmä, mitä väliä sillä sitten on? Paljonkin! Kun kurpitsoja ajatellaan hedelminä, ne nähdään kokonaan uudesta perspektiivistä: kurpitsan käyttöä ei tarvitse rajoittaa vain suolaisiin herkkuihin. Pehmeän koostumuksensa ja miedon makunsa ansiosta kurpitsat sopivat kaikkeen syksyn leivontaan.
Kurpitsakauden yksi jokavuotinen tunnusmerkki on kahviloiden valikoimiin ilmestyvä kurpitsalatte. Ensimmäiset kurpitsat tuovat väriä toreille ja ruokakauppojen hyllyille jo heinäkuun lopussa ja elokuussa satokauden ollessa parhaimmillaan syys-lokakuussa aina ensimmäisiin pakkasiin asti. Etenkin kauden alkupuolella kurpitsan kypsyyden voi testata yksinkertaisella keinolla: kopauta vain kuoreen, ja jos kuulet onton äänen, kurpitsa on kypsä.
Kurpitsa hurmaa erityisellä mutta samalla miedolla maullaan. Kurpitsan kuori on enimmäkseen kovaa mutta silti syömäkelpoista, kun taas kurpitsan sisus on pehmeää ja helposti hyödynnettävissä ruoanlaitossa. Monen kurpitsalajikkeen, kuten hokkaidokurpitsan, siemeniä voi paahtaa ja käyttää salaateissa tai nauttia välipalana. Kurpitsaa käytetään usein kermaisissa keitoissa tai siitä askarrellaan pelottavia halloweenkoristeita, jotka eivät koskaan päädy lautasellemme. Sitä ei ole kuitenkaan totuttu käyttämään leivonnaisten raaka-aineena perinteistä kurpitsapiirakkaa lukuun ottamatta. Siksi kerromme seuraavassa kaiken, mitä sinun kannattaa tietää kurpitsasta leivonnaisten ainesosana.
Kurpitsat voivat olla melko suuria, eikä resepteihin useinkaan tarvita kokonaista kurpitsaa. Älä kuitenkaan heitä yli jäänyttä kurpitsaa hukkaan! Tähteistä voi helposti loihtia maukkaan illallisen. Pilko kurpitsa, lisää joukkoon muita vihanneksia ja kruunaa kokonaisuus mausteilla ja oliiviöljyllä. Kun uunikin on jo valmiiksi lämmin kurpitsapiirakan jäljiltä, paistos valmistuu kätevästi ilman lisävaivaa. Lopputuloksena on terveellinen ja herkullinen ateria, joka maistuu varmasti kaikille. Jos sinulla on suunnitelmissa jo seuraava kurpitsaleivonnainen, kurpitsantähteet säilyvät mainiosti jääkaapissa ainakin viikon. Tai mikset tekisi niistä hilloa tai sosetta? Vaihtoehtoja on loputtomiin!
Suuria ja pieniä, pyöreitä ja pitkulaisia, oransseja ja vihreitä: kurpitsat ihastuttavat kaikissa muodoissa ja väreissä. Ripauta siis rohkeasti sokeria hokkaidon sekaan, kokeile myskikurpitsaa myös makeissa leivonnaisissa ja hyödynnä tämän mahtavan vihanneksen – tai siis hedelmän – kaikki mahdollisuudet!

Piirakat

Hyydytettävät kakut

Piirakat
Etsitkö helppoa tapaa tuunata suosikkireseptisi Halloweeniin? Tässä ideoita, joilla loihdit pikaisesti vaikka tutut Mokkapalat hauskoiksi Haamupaloiksi, Halloween Haamubrowniet. Katso videot ja inspiroidu!

Leivokset

Muffinit

Leivokset