Flag
Herkulliset Halloween-reseptit

Olemme koonneet yhteen Halloweenin suosikkireseptit. Yhtenä pääraaka-aineena on tietysti kurpitsa! Resepteistä löytyy vaihtoehto niin vegaaneille kuin niille, jotka haluavat nauttia kurpitsaherkun ilman gluteenia. Kurpitsapatukat voi tarjoilla samaan tapaan kuin mokkapalat, gluteeniton kurpitsapiirakka hurmaa makeudellaan ja juustokakku kurpitsasta on ihana vegaaninen herkku. Täydellisiä syysiltoihin!

Kurpitsa kuuluu Halloweeniin - lue alta kaikki mitä sinun tarvitsee tietää kurpitsoista

Tietyille vuodenajoille ominaisissa ainesosissa on jotakin aivan erityistä. Ehkä se johtuu siitä, että joudumme odottamaan kuukausikaupalla ennen kuin pääsemme loihtimaan niistä herkkuja. Tai ehkä ne ovat erityisen lähellä sydäntämme, koska niihin liittyy tiettyjä muistoja ja tunnelmia. Yksi tällaisista kausiherkuista ovat kurpitsat eri muodoissaan ja väreissään – ja niistä on iloa muutenkin kuin halloweenina! 

Kumpaan leiriin sinä kuulut? Kurpitsa on hedelmä

Nostetaanpa kissa heti pöydälle: ovatko kurpitsat hedelmiä vai vihanneksia? Mielipiteet vaihtelevat sen mukaan, keneltä asiaa kysytään ja mitä määritelmää käytetään. Maalaisjärjellä ajateltuna kurpitsoja pidetään yleensä vihanneksina niiden kasvuolosuhteista ja vähemmän makeasta mausta johtuen. Kasvitieteellisestä näkökulmasta katsottuna kurpitsat ovat kuitenkin hedelmiä, koska ne syntyvät kukkivan kasvin siemenestä. Vihannes tai hedelmä, mitä väliä sillä sitten on? Paljonkin! Kun kurpitsoja ajatellaan hedelminä, ne nähdään kokonaan uudesta perspektiivistä: kurpitsan käyttöä ei tarvitse rajoittaa vain suolaisiin herkkuihin. Pehmeän koostumuksensa ja miedon makunsa ansiosta kurpitsat sopivat kaikkeen syksyn leivontaan.

Taas se aika vuodesta – kurpitsakausi

Kurpitsakauden yksi jokavuotinen tunnusmerkki on kahviloiden valikoimiin ilmestyvä kurpitsalatte. Ensimmäiset kurpitsat tuovat väriä toreille ja ruokakauppojen hyllyille jo heinäkuun lopussa ja elokuussa satokauden ollessa parhaimmillaan syys-lokakuussa aina ensimmäisiin pakkasiin asti. Etenkin kauden alkupuolella kurpitsan kypsyyden voi testata yksinkertaisella keinolla: kopauta vain kuoreen, ja jos kuulet onton äänen, kurpitsa on kypsä. 


Kurpitsa hurmaa erityisellä mutta samalla miedolla maullaan. Kurpitsan kuori on enimmäkseen kovaa mutta silti syömäkelpoista, kun taas kurpitsan sisus on pehmeää ja helposti hyödynnettävissä ruoanlaitossa. Monen kurpitsalajikkeen, kuten hokkaidokurpitsan, siemeniä voi paahtaa ja käyttää salaateissa tai nauttia välipalana. Kurpitsaa käytetään usein kermaisissa keitoissa tai siitä askarrellaan pelottavia halloweenkoristeita, jotka eivät koskaan päädy lautasellemme. Sitä ei ole kuitenkaan totuttu käyttämään leivonnaisten raaka-aineena perinteistä kurpitsapiirakkaa lukuun ottamatta. Siksi kerromme seuraavassa kaiken, mitä sinun kannattaa tietää kurpitsasta leivonnaisten ainesosana.

Kurpitsalajikkeita

Kaikkien aikojen suosikki – hokkaidokurpitsa

Hokkaidokurpitsa on nykyään yleinen näky ruokakauppojen hyllyillä, minkä vuoksi helposti unohtuu, että se on alun perin nimetty pohjoisjapanilaisen saaren mukaan. Koska lajike on niin tunnettu, siitä löytyy luonnollisesti monia ruoka- ja leivontareseptejä.

 

Hokkaidokurpitsan kuori on pääosin kirkkaanoranssi tai hieman vihertävä, ja sen malto on oranssia ja pitää sisällään litteitä siemeniä. Vaikka kuori on paksuhko ja melko kova, sitä voi hyödyntää useimmissa resepteissä. Käytä kuitenkin luomukurpitsoja tai pese kurpitsat huolellisesti ennen käyttöä, sillä ne voivat olla kemiallisesti käsiteltyjä. 

 

Hokkaidokurpitsaa käytetään yleisesti leivonnaisten täytteissä, kuten perinteisessä kurpitsapiirakassa, sekä raastettuna taikinassa. Koska kuori on paksu, sen raastamisessa voi helposti loukata itsensä, joten ole varovainen kurpitsan esikäsittelyssä. Jos mielesi tekee loihtia kakulle täyte kurpitsasta, hokkaido on täydellinen valinta. Karamellisoi se pannulla fariinisokerin kanssa korostaaksesi kurpitsan omaa makua. Kaipaatko lisää vinkkejä? Kurpitsamausteseoksista saat lisämakua mihin tahansa syksyn leivonnaiseen.

Syksyn toinen ykköslajike – myskikurpitsa

Hokkaidon lisäksi syksy tuo toreille ja ruokakauppojen hyllyille myskikurpitsan. Sen vaaleanoranssi kuori on ohut mutta kova ja maku pehmeän voimainen. Myskikurpitsa erottuu hokkaidosta päärynämäisellä muodollaan ja erityisellä maullaan. Sitä voidaan kuitenkin käyttää samalla tavalla kuin hokkaidoa: maukkaana täytteenä tai tuomaan mehevyyttä taikinaan. Reseptistä riippuen myskikurpitsa voi olla hyvä kuoria, sillä hokkaidoon verrattuna sen kuori on kovempi eikä välttämättä ehdi pehmentyä riittävästi kypsennyksen aikana.

Kokeilemisen arvoiset herkut – säilöntä- ja spagettikurpitsa

Keittokirjoista ja verkosta löytyy valtavasti reseptejä hokkaido- ja myskikurpitsalle. Kannattaa kuitenkin rohkeasti kokeilla myös muita lajikkeita. Esimerkiksi säilöntäkurpitsa eli oranssi kurpitsa sopii mainiosti moneen kurpitsapiirakkareseptiin. Sen maku on hieman muita kurpitsalajikkeita voimakkaampi, mikä tuo ruokiin ja leivonnaisiin lisää täyteläisyyttä. Erona on, että säilöntäkurpitsa on kuorittava, sillä sen kuori on liian paksu useimpiin resepteihin. 

 

Myös spagettikurpitsa on kokeilemisen arvoinen. Sen kuoreen pistellään ensin haarukalla reikiä, minkä jälkeen sitä keitetään vedessä, kunnes se pehmenee. Lopputuloksena saat pitkiä spagettimaisia kurpitsasuikaleita. Kun koristelet leivonnaisesi niillä, kukaan kahvipöydässä ei voi vastustaa kiusausta. 

Tähteet talteen – muita ideoita kurpitsan hyödyntämiseen

Kurpitsat voivat olla melko suuria, eikä resepteihin useinkaan tarvita kokonaista kurpitsaa. Älä kuitenkaan heitä yli jäänyttä kurpitsaa hukkaan! Tähteistä voi helposti loihtia maukkaan illallisen. Pilko kurpitsa, lisää joukkoon muita vihanneksia ja kruunaa kokonaisuus mausteilla ja oliiviöljyllä. Kun uunikin on jo valmiiksi lämmin kurpitsapiirakan jäljiltä, paistos valmistuu kätevästi ilman lisävaivaa. Lopputuloksena on terveellinen ja herkullinen ateria, joka maistuu varmasti kaikille. Jos sinulla on suunnitelmissa jo seuraava kurpitsaleivonnainen, kurpitsantähteet säilyvät mainiosti jääkaapissa ainakin viikon. Tai mikset tekisi niistä hilloa tai sosetta? Vaihtoehtoja on loputtomiin!

 

Suuria ja pieniä, pyöreitä ja pitkulaisia, oransseja ja vihreitä: kurpitsat ihastuttavat kaikissa muodoissa ja väreissä. Ripauta siis rohkeasti sokeria hokkaidon sekaan, kokeile myskikurpitsaa myös makeissa leivonnaisissa ja hyödynnä tämän mahtavan vihanneksen – tai siis hedelmän – kaikki mahdollisuudet!

Kurpitsareseptejä
Helppoa Halloween koristelua

Etsitkö helppoa tapaa tuunata suosikkireseptisi Halloweeniin? Tässä ideoita, joilla loihdit pikaisesti vaikka tutut Mokkapalat hauskoiksi Haamupaloiksi, Halloween Haamubrowniet. Katso videot ja inspiroidu!

Halloween Haamubrowniet

Koristele hauskat Halloween haamubrowniet!

Voit taikoa suosikki suklaakakkusi tai esimerkiksi mokkapalat Halloween-asuun valuttamalla päälle suklaakuorrutetta ja viimeistelemällä palat Sokerisilmillä.

Kurpitsa cupcakes

Super helppo tapa tuunata mitkä tahansa cup caket pikku kurpitsoiksi!

Kuorruta kuppikakut  haluamallasi kuorrutteella joka saa värinsä Oranssista geeliväristä, käytä suolatikkujen palasia kurpitsan kantana ja viimeistele koristelu Vihreällä sokerikuorrutteella.

Monsteri browniet

Monsteri browniet yllättävät vieraasi varmasti! Voit myös käyttää esimerkiksi mokkapalapohjaa jonka perinteisen mokkapäälisen korvaat värikkäällä monsterimassalla.

 

Viimeistele kakku aseteltavilla Sokerisilmillä ja Black&Gold -koristerakeilla.

HALLOWEEN

Vinkkelä Halloween-koristeluun