Kokosimme sinulle vinkit, joiden avulla leivonta sujuu vaivatta ja leivonnaiset muuntuvat entistä ihastuttavimmiksi. Tutustu koristeluideoihin, jotka ovat karkkia silmille, ja loihdi ihanaa väriloistoa geeliväreillä. Katso myös hyydytysohjeet täydellisen onnistuneeseen koostumukseen, mikäli unelmakakkusi sisältää moussetäytettä. Vaniljaa rakastavan herkuttelijan kannattaa ottaa eritoten maustamisvinkit ja vaniljaiset suosikkireseptit talteen.
Geelivärien annostelu riippuu värjättävän massan tiheydestä ja halutusta lopputuloksesta. Ilmava kermavaahto tarvitsee väriä huomattavasti enemmän kuin tiiviimpi sokerimassa tai taikina. Kermavaahtoa värjätessä geeliväri kannattaa lisätä kermavaahtoon tippa kerrallaan vasta vaahdotuksen lopussa, jotta kerma ei juoksetu. Näin pystyt arvioimaan värin määrän tarkemmin ja saat halutun värisen lopputuloksen.
Kakkupohjia värjätessä kannattaa huomioida, että paistaminen haalistaa värejä hieman. Paistopinta ruskistuu uunissa, joten upeimmat värit saat esiin leikkaamalla pinnasta ohuen kerroksen pois paiston jälkeen. Leivonnaisten värjäämisessä pehmeät ja murretut värit ovat houkuttelevimpia ja tällaiset värit saavutat jo pienellä määrällä väriainetta.
Tutustu geeliväreihin tästä.

Piirakat

Makeiset

Leivontavinkit
Sokerimassan maku on neutraalin makea, mutta massaa voi myös maustaa. Kokeile maustamiseen Dr. Oetkerin aromeja. ½-1 tl aromia riittää maustamaan 250 g sokerimassaa. Vaivaa aromi massaan pienen tomusokerimäärän kanssa, jotta massa ei pehmene liikaa.
Sitruuna-aromilla maustettu massa sopii erinomaisesti hedelmäkakkuihin ja piparminttuaromilla maustettu massa herkullisiin suklaakakkuihin. Maustamiseen soveltuvat myös erilaiset mausteet, kuten kaneli tai lakritsijauhe, jotka myös värjäävät massaa hieman. Pikakahvijauheella saat aikaan herkullisen, mokanmakuisen sokerimassan!
Kuorruttaessasi kakkua sokerimassalla, kakku tulee pohjustaa ennen massan levittämistä kakun päälle, jotta massa tarttuu kakun pintaan ja se on helppo tasoittaa. Voit käyttää pohjustukseen ohutta kerrosta kermavaahtoa, mutta kestävimmän pohjustuksen saat erilaisilla voikreemeillä.
Kun kaulit massaa, älä kauli yhtämittaisesti pitkään, vaan nosta massa usein irti alustasta. Siivilöi tarvittaessa alustalle pieni määrä tomusokeria. Massan sopiva paksuus kakun kuorruttamiseen on 4 mm, sillä liian ohut massa repeää helposti siirrettäessä.
Jos suuren massalevyn liikuttelu tuntuu hankalalta, katso inspiraatiota Sydämmellisestä Suklaakakusta ja kokeile kakun kuorruttamista sokerimassan paloilla.

Täytekakut

Muffinit

Kakut
Liivatelehti on tällä hetkellä kotileivonnassa yleisimmin käytetty hyydyttäjä. Liivatelehdillä saat aikaan kirkkaan hyytelön. Liivatelehdet soveltuvat kakkujen ja jälkiruokien lisäksi erinomaisesti erilaisten kakkukiilteiden tekoon.
Monikäyttöiset liivatelehdet turvotetaan ensin kylmässä vedessä, jonka jälkeen niistä puristetaan pois ylimääräinen vesi ja ne liuotetaan lämpimään nesteeseen. Lämmin neste sekoitetaan lopulliseen mousseen, jota hyydytetään kylmässä vähintään 5 tunnin ajan.
Liivatejauhe sisältää liivatelehtiä enemmän ilmaa, joten lopputulos on sameampi. Tämän vuoksi liivatejauhe soveltuu paremmin kakkutäytteisiin ja maitopohjaisiin jälkiruokiin, kiilteiden ja kirkkaiden hyytelöiden sijaan.
Liivatejauhe turvotetaan ensin nesteessä, minkä jälkeen se kuumennetaan ja lisätään lopulliseen massaan. Mittaa liivatejauhe aina mittalusikkaa käyttäen, jotta jauhetta tulee varmasti oikea määrä.
Anna liivatteen turvota noin 5 minuuttia ennen liuottamista kuumaan nesteeseen. Vältä liivatteen keittämistä, sillä se heikentää liivatteen hyydytystehoa. Vältä myös liian suuria lämpötilaeroja. Kuuman liivatenesteen kaataminen jääkylmään massaan aiheuttaa liivatteen epätasaisen hyytymisen.
Osa tuoreista hedelmistä, kuten mansikka, kiivi tai ananas saattavat heikentää liivatteen toimintaa. Nämä hedelmät kannattaa kiehauttaa, jolloin liivatteen toimimista estävä entsyymi hajoaa.
Liika liivate tekee kakuista kumisia, kun taas liian vähäisellä määrällä mousse ei jaksa säilyttää muotoaan. Käytä siis liivatetta aina reseptin mukaan!
Vegegel on täysin kasviperäinen hyydyttäjä, joten se soveltuu erityisesti vegaanista ruokavaliota noudattaville. Vegegel myös hyytyy perinteistä liivatetta nopeammin.
Liivatteista poiketen, Vegegel tulee oikeanlaisen hyytymisen saavuttamiseksi kuumentaa nesteen kanssa, kunnes se kirkastuu.

Kakut

Kakut
Erilaiset hyydyttäjät pystytään usein korvaamaan hyvin toisillaan. Hyödyllinen muunto-ohje kannattaa ottaa talteen ja avuksi leivontaan: 3 liivatelehteä = 1½ tl liivatejauhetta = 1 pss vegegeliä
Dr. Oetkerin Liivatelehti, Luomu Liivatelehti ja Nauta Liivatelehti vastaavat hyydytysarvoltaan toisiaan, joten voit korvata ne suoraan 1:1 suhteella eri resepteissä.
Liivatejauhetta tai Vegegeliä käytettäessäsi on hyvä tietää, että 1 tl liivatejauhetta vastaa kahta liivatelehteä ja 1 pss Vegegeliä vastaa noin kolmea liivatelehteä. Näillä voit korvata liivatteen useimmissa resepteissä.
Lisää tietoa liivatteen käytöstä löydät täältä!

Kakut

Makeiset

Kakut

Pikkuleivät

Hyydytettävät kakut

Täytekakut
Valmistaessasi leivonnaisia tai jäätelöä, joissa vanilja on pääosassa, valitse paras mahdollinen vaniljatuote kuten vaniljatanko tai -tahna. Vaniljan ollessa pienemmässä roolissa voimistamassa muita makuja, käyvät vaniljasokeri- ja aromi loistavasti.
Halutessasi voit korvata vaniljatangon teelusikallisella helppokäyttöistä vaniljatahnaa tai -uutetta. Voit myös vaihtaa 1 teelusikallisen vaniljasokeria ½ teelusikalliseen vaniljatahnaa, jolloin saat leivonnaisiin syvemmän vaniljaisen maun. Lisätietoa mausteiden kuningattaresta ja monipuolisista vaniljatuotteista löydät täältä.

Jälkiruoat

Jälkiruoat

Täytekakut

Hyydytettävät kakut

Kakut

Leivontavinkit